Εκπαίδευση στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία

Βασική Εκπαίδευση στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία

Η Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς ανακοινώνει τη διοργάνωση της δεύτερης ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία. Το εκπαιδευτικό σεμινάριο (Foundational Training) διοργανώνεται σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό φορέα Behavioral Tech και την επιστημονική συνεργασία της A’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Η παρακολούθηση του σεμιναρίου σε συνδυασμό με εποπτεία οδηγεί σε ολοκληρωμένη εκπαίδευση στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία (Level 3). Στους συμμετέχοντες θα δοθεί η δυνατότητα ανάληψης περιστατικών υπό εποτεία στο πρόγραμμα Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο καθώς και στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς.

Η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία δημιουργήθηκε από την Marsha Linehan για τη θεραπεία ατόμων που πάσχουν από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και ιδιαίτερα αυτών με υψηλό επίπεδο αυτοκτονικότητας και αυτοτραυματισμών. Η θεραπεία προσπαθεί να πετύχει τη διαλεκτική ισορροπία στην αποδοχή της εξωτερικής και εσωτερικής πραγματικότητας και στην εκπαίδευση σε δεξιότητες που στοχεύουν στην αλλαγή δυσλειτουργικών συμπεριφορών που ανακυκλώνουν τελικά την κοινωνική και προσωπική απαξίωση που βιώνει ο θεραπευόμενος. Σκοπός είναι το άτομο να ανακαλύψει ένα μονοπάτι που να οδηγεί σε μια ζωή που να αξίζει να τη ζει.

Η θεραπευτική παρέμβαση περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική εκπαίδευση σε δεξιότητες, 24ωρη έξ' αποστάσεως υποστήριξη του θεραπευόμενου και ομάδα συμβουλευτικής της θεραπευτικής ομάδας. Η θεραπεία ιεραρχείται βάση συγκεκριμένων στόχων με πρώτη προτεραιότητα την μείωση συμπεριφορών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή του θεραπευόμενου.

Μέχρι στιγμής η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει αποδειχθεί σε πολλαπλές τυχαιοποιημένες μελέτες ιδιαίτερα αποτελεσματική σε πάσχοντες από οριακή διαταραχή προσωπικότητας και μάλιστα φαίνεται να έχει ιδιαίτερα θετική επίδραση στην μείωση των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών και στη μείωση των ημερών νοσηλείας των ασθενών που πάσχουν από αυτή την διαταραχή. Το παραπάνω είναι και ο λόγος που σε πολλά κράτη η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία προτείνεται ως πρώτη επιλογή για την αντιμετώπιση του πάσχοντα από οριακή διαταραχή προσωπικότητας. Τα τελευταία έτη η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει βρεθεί ότι είναι αποτελεσματική και για την αντιμετώπιση και άλλων παθήσεων όπως είναι η κατάθλιψη, η ουσιοεξάρτηση και οι διαταραχές πρόσληψης τροφής. Τέλος η Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει προσαρμοστεί για να μπορεί να εφαρμοστεί και σε νεαρούς πάσχοντες που βρίσκονται στην εφηβεία.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί 1-5 Οκτωβρίου 2018 στα γραφεία της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών, Γλάδστωνος 10, Πλ. Κάννιγγος 106 77, Αθήνα, 5ος όροφος. Το σεμινάριο έχει συνολική διάρκεια 40 ώρες και θα γίνεται από τις 08.30-16.30 κάθε μέρα. Το κόστος έχει οριστεί στα 600 ευρώ για τα μέλη της ΕΕΕΣ και στα 700 Ευρώ για τα μη μέλη. Η εκπαίδευση θα γίνει από τον Antony DuBose και τον Φραγκίσκο Γονιδάκη.

Προκειμένου οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τη θεωρητική βάση για την παρακολούθηση του σεμιναρίου και να κατανοήσουν καλύτερα τις βασικές αρχές της θεραπείας, θα διοργανωθούν ομάδες μελέτης από την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών με τη συνεργασία του Κλάδου Διαλεκτικής Συμπεριφορικής Θεραπείας της ΕΕΕΣ. Η έναρξη των ομάδων μελέτης θα γίνει τον Ιούνιο (θα υπάρξει σχετική ενημέρωση) και θα διεξάγονται στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών ημέρα Σάββατο και ώρες 11:00 με 13:00.Το κόστος παρακολούθησης των ομάδων ανέρχεται στα 100 ευρώ.

Οι συμμετέχοντες που θα εγγραφούν για την παρακολούθηση του σεμιναρίου έως τις 20 Μαΐου καταβάλλοντας το ποσό των 200 ευρώ θα παρακολουθήσουν τις ομάδες μελέτης δωρεάν.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στο info@eees.gr

Χρήσιμες πληροφορίες:

α. Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν ψυχολόγοι και ψυχίατροι

β. Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 40

γ. Η γνώση της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας είναι ιδιαίτερα επιθυμητή αλλά όχι απαραίτητη για την παρακολούθηση του σεμιναρίου.

δ. Για να θεωρηθεί ότι κάποιος συμμετέχων έχει παρακολουθήσει το σεμινάριο θα πρέπει να έχει παρακολουθήσει όλες τις ημέρες και για όλη τη διάρκεια της κάθε ημέρας.

ε. Μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης από το Behavioral Tech, υπεύθυνο οργανισμό για την εκπαίδευση στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

στ. Για την πληρέστερη κατανόηση και παρακολούθηση του σεμιναρίου είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να έχουν μελετήσει το βιβλίο της Marsha Linehan “Cognitive Behavioral Therapy for Borderline Personality Disorders” από τον εκδοτικό οίκο Guilford Press.

Βιογραφικό σημείωμα συντονιστών:
Antony P. DuBose
Anthony P. DuBose, PsyD is the Chief Training Executive & Director of CE/CME for Behavioral Tech, LLC, the company founded by Marsha Linehan, Ph.D., ABPP, for the dissemination of evidence-based treatments. Dr. DuBose is a Board Certified Clinician through the DBT-Linehan Board of Certification. He is a Founding Member of the Evidence Based Treatment Centers of Seattle, PLLC. He received a doctoral degree in clinical psychology from Pacific University of Oregon. He completed his predoctoral psychology internship at Western State Hospital in Lakewood, WA, and his residency requirements for psychology licensure as a postdoctoral fellow in clinical child psychology through the University of Washington's Department of Psychiatry and Behavioral Sciences. Before training as a psychologist he completed a Master of Science degree in counselling from Loyola University of New Orleans and worked as a family therapist upon completion of that degree.

Dr. DuBose is licensed as a psychologist by the state of Washington since January 1998. His interest in suicidal and self-injurious behaviors developed when working with severely suicidal adolescents at the Child Study and Treatment Centre, the state psychiatric hospital for children in Washington, where he served as director of the older adolescent program from 1997 to 2001. His experience includes treatment of adults, adolescents, children, families, and inpatient adolescent populations. He is a recognised expert in the use of Dialectical Behavior Therapy in the treatment of suicidal and self- injurious behaviors in adults and adolescents, borderline personality disorder, and substance use disorders. He holds appointments as a clinical assistant professor in the University of Washington’s Department of Psychiatry and Behavioral Sciences and Department of Psychology. He collaborates with Marsha Linehan, PhD, ABPP, and other researchers on the study of DBT, particularly related to its dissemination and implementation. He has a particular interest in implementation of evidence-based treatments in systems and has trained and consulted with providers in the United States, Canada, New Zealand, Australia, the Republic of Korea, Europe, and South America.

Φραγκίσκος Γονιδάκης
Ο Φραγκίσκος Γονιδάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς. Έχει εκπαιδευτεί στην Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, στην Συστημική Θεραπεία Οικογένειας και στην Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία. Είναι υπεύθυνος της Μονάδα Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής του Αιγινητείου Νοσοκομείου. Οι επιστημονικές του δραστηριότητες εστιάζονται κυρίως στην Διαπολιτισμική Ψυχιατρική στις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής και στην ψυχοθεραπεία. Εκτός από το κλινικό και ερευνητικό του έργο έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την εκπαίδευση και εποπτεία ειδικών της ψυχικής υγείας στην αντιμετώπιση των Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Έχει συγγράψει με την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ψυχιατρικής κ Ελευθερία Βάρσου τα βιβλία “Ψυχογενής Ανορεξία” και “Μιλώντας για τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής” με την ψυχολόγο Ντιάνα Χαρίλα το βιβλίο “Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής. Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Προσέγγιση” και με τους συνεργάτες του το βιβλίο “Μιλώντας για την Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας”

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα