Διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness Based Cognitive Therapy) 2022-2023

Η Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και το Oxford Mindfulness Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης (https://www.oxfordmindfulness.org/) διοργανώνουν διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα (Mindfulness Based Cognitive Therapy, MBCT).

Περιεχόμενο – Σκοπός - Μέθοδος

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει εισηγήσεις, εξειδικευμένα εργαστήρια και βιωματική πρακτική με στόχο την ολοκληρωμένη κατάρτιση και επάρκεια στο συντονισμό παρεμβάσεων MBCT για ποικίλα προβλήματα (άγχος, προβλήματα διάθεσης, χρόνιος πόνος, προβλήματα σωματικού βάρους κ.λπ.), αλλά και για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ψυχική ανθεκτικότητα και την αποτελεσματική διαχείριση καθημερινών προκλήσεων και προβλημάτων. Η εκπαίδευση καλύπτει το συντονισμό όλων των ομαδικών παρεμβάσεων που βασίζονται στο MBCT:

  • Το πρόγραμμα Γνωσιακή Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα για την κατάθλιψη (Mindfulness Based cognitive Therapy for Depression, MBCT-D), η εφαρμογή του οποίου απευθύνεται σε κλινικό πληθυσμό.
  • Το πρόγραμμα Ζώντας μια ζωή με Ενσυνειδητότητα (Mindfuness for Life, MBCT-L), η εφαρμογή του οποίου απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό, αλλά και σε κλινικό πληθυσμό.
  • Το πρόγραμμα Εσωτερική γαλήνη μέσω Ενσυνειδητότητας σε ένα φρενήρη κόσμο (Mindfulness: Finding peace in a frantic world), η εφαρμογή του οποίου απευθύνεται στο γενικό πληθυσμό.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει διαλέξεις στις οποίες συνδυάζεται η διδασκαλία με την πρακτική άσκηση και εξειδικευμένα εργαστήρια. Οι περισσότερες διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένες Τρίτες και σε απογευματινές ώρες (16:30 – 20:00). Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν σε επιλεγμένα Σάββατα και είναι ολοήμερα (10:00 – 18:00). Στο τέλος του πρώτου έτους της εκπαίδευσης πραγματοποιείται ένα πενθήμερο, ολοήμερο Retreat με στόχο την προσωπική πρακτική και εμβάθυνση στην ενσυνειδητότητα. Στη διάρκεια των δύο ετών οι σπουδαστές θα έχουν τη δυνατότητα συνεχούς πρακτικής άσκησης μέσα από την εφαρμογή πρακτικών ενσυνειδητότητας σε δυάδες και σε μικρές ομάδες.

Επιπλέον, στους σπουδαστές θα προσφέρεται υποστήριξη (mentoring) σε ατομική και σε ομαδική βάση με στόχο τη διευκρίνηση ερωτήσεων, την εμπέδωση εννοιών και την εξέλιξη της προσωπικής πρακτικής στην ενσυνειδητότητα. Στη διάρκεια των δύο ετών κάθε σπουδαστής θα έχει 5 ατομικές συναντήσεις, ενώ επίσης θα πραγματοποιηθούν 24 ομαδικές συναντήσεις.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών με τις ημερομηνίες εδώ.

Πιστοποίηση

Μετά την ολοκλήρωση της διετούς εκπαίδευσης οι σπουδαστές λαμβάνουν Βεβαίωση Σπουδών (Confirmation of Attendance) από το Oxford Mindfulness Centre του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Βεβαίωση Σπουδών από την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών.

Κατόπιν, έχοντας συντονίσει δύο ομάδες υπό εποπτεία, λαμβάνουν το δίπλωμα Trained Teacher Certificate και εγγράφονται στο διεθνές μητρώο πιστοποιημένων επαγγελματιών εκπαιδευμένων στην Γνωσιακή Θεραπεία Βασισμένη στην Ενσυνειδητότητα – ACCESSMBCT.

Διάρκεια - Διεξαγωγή

Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει τον Ιανουάριο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2023. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως στην αγγλική γλώσσα.

Χάρη στη συνεργασία της ΕΓΣΣ με το Oxford Mindfulness Centre εξασφαλίστηκε μια σημαντική έκπτωση της τάξης του 20% στα δίδακτρα σε σχέση με το κόστος του προγράμματος αν η παρακολούθηση γίνει απευθείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Κατόπιν της έκπτωσης το συνολικό κόστος διαμορφώνεται στις £2.792,00 (λίρες Αγγλίας) και καταβάλλεται σε δύο ετήσιες δόσεις. Προσφέρονται δυνατότητες διακανονισμού της εξόφλησης των διδάκτρων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι η παρακολούθηση μιας ομάδα 8 εβδομάδων «Ζώντας μια Ζωή με Ενσυνειδητότητα» (Mindfulness for Life). Πληροφορίες για την ομάδα θα βρείτε στη διεύθυνση https://www.ibrt.gr/mbct-l και την ανακοίνωση για τη δήλωση συμμετοχής στη διεύθυνση https://www.ibrt.gr/ανακοινώσεις/θεραπεία/δια-ζώσης-διαδικτυακό-ομαδικό-πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται αποκλειστικά σε Ψυχολόγους που δικαιούνται άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και ειδικευμένους ή ειδικευόμενους Ψυχιάτρους. Είναι κατάλληλο για ειδικούς δουλεύουν με ενήλικες σε κλινικά και μη κλινικά πλαίσια.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να αποστείλουν βιογραφικό σημείωμα στη γραμματεία της ΕΓΣΣ (info@cbt.edu.gr) μέχρι την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021. Η επιλογή των σπουδαστών γίνεται βάσει των βιογραφικών τους και συνέντευξης, που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 και την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021.

Δεκτές θα γίνουν αιτήσεις ενδιαφερόμενων που θα λάβουν μέρος σε ομάδες 8 εβδομάδων «Ζώντας μια Ζωή με Ενσυνειδητότητα» (Mindfulness for Life) που πρόκειται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.

Εκπαιδευτές

Η Ruth Baer, MBCT Teacher, Trainer and Researcher, ήταν επί σειρά ετών Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Kentucky. Το επιστημονικό και κλινικό ενδιαφέρον της για την ενσυνειδητότητα την οδήγησε να εκπαιδευτεί σε ένα εύρος διαφορετικών παρεμβάσεων που βασίζονται σε αυτή (MBCT, MBSR, DBT, ACT και MBRP). Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Oxford Mindfulness Centre στην έρευνα και την εκπαίδευση. Έχει δημοσιεύσει σημαντικά άρθρα και βιβλία με θέμα την ενσυνειδητότητα. Στα ερευνητικά ενδιαφέροντα της είναι η αξιολόγηση παρεμβάσεων που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα, οι μηχανισμοί αλλαγής που βρίσκονται στη βάση της ενσυνειδητότητας και θέματα ηθικής και δεοντολογίας στην εφαρμογή προγραμμάτων που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα.

Η Marie Johansson, MBCT Teacher, Trainer and Supervisor, έχει συνεργαστεί με τον Καθηγητή Mark Williams στη δημιουργία του Oxford Mindfulness Centre (OMC). Έχει μακροχρόνια εμπειρία στο συντονισμό ομάδων MBCT σε κλινικό και σε γενικό πληθυσμό. Διατέλεσε υπεύθυνη για την εκπαίδευση κλινικών στο MBCT στο πλαίσιο του Oxford Health NHS Foundation Trust. Υπήρξε υπεύθυνη στην εφαρμογή ομάδων MBCT στο Oxford Mindfulness Centre. Έχει μακροχρόνια εμπειρία στην εκπαίδευση και την εποπτεία ειδικών σε παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα στη Βρετανία και διεθνώς.

Mentoring

Η Φωτεινή Λέκκα, MBCT Teacher, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας, είναι εκπαιδευμένη στη Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό Μοντέλο Ψυχοθεραπείας και τα τελευταία χρόνια το κλινικό ενδιαφέρον της εστιάζεται στο συνδυασμό του με παρεμβάσεις που βασίζονται στην ενσυνειδητότητα. Συντονίζει τις ομάδες «Βασισμένη Στην Ενσυνειδητότητα Γνωσιακή Θεραπεία (MBCT) για τα προβλήματα διάθεσης» και «Ζώντας με Ενσυνειδητότητα» στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και είναι διδάσκουσα στην Εταιρεία Γνωσιακών-Συμπεριφοριστικών Σπουδών.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα