Δίκτυο Αποφοίτων

Δίκτυο Αποφοίτων

Τι είναι το Δίκτυο Αποφοίτων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών;

Το Δίκτυο Αποφοίτων οργανώθηκε σε εθελοντική βάση από την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες για ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες χαμηλού κόστους.

Στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς προσέρχεται μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων με αιτήματα που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν σε ένα εκπαιδευτικό πλαίσιο. Μέχρι την ίδρυση του Δικτύου καταβάλλονταν προσπάθειες οι ενδιαφερόμενοι αυτοί να παραπεμφθούν, αλλά η απορρόφησή τους σε άλλες δομές χαμηλού κόστους ήταν πολύ περιορισμένη.

Σκοπός του Δικτύου είναι η προσφορά προσιτών ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση αυτών των σύνθετων περιστατικών στην κοινότητα. Παράλληλα υποστηρίζονται οι νέοι συνάδελφοι, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει την εκπαίδευσή τους, να εμπλουτίσουν ακόμα περισσότερο την κλινική τους εμπειρία.

Ποιοι προσφέρουν τις ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες;

Οι απόφοιτοι της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών έχουν ολοκληρώσει το πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία που οδηγεί σε accreditation από τη European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT). Το πρόγραμμα αποτελείται από 4 ετήσιες ενότητες σπουδών, συμμετοχή σε ομάδες αυτογνωσίας και εκπαίδευση στην κλινική διαχείριση περιστατικών και στην παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών υπό εποπτεία για δύο έτη. Όλοι οι απόφοιτοι είναι Ψυχολόγοι ή Ψυχίατροι, νόμιμοι κάτοχοι άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Ποιοι μπορούν να απευθυνθούν σε αυτό;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει στο 18ο έτος της ηλικίας τους. Στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς λειτουργεί Τμήμα Παιδιών και Εφήβων (https://ibrt.gr/edu/node/16) που παρέχει θεραπεία σε ανήλικα άτομα.

Το Δίκτυο Αποφοίτων αφορά στην παροχή ατομικής ψυχοθεραπείας και δεν αποτελεί κατάλληλο πλαίσιο για άτομα που χρήζουν κατά κύριο λόγο ψυχιατρικής φροντίδας, θεραπείας ζεύγους ή οικογένειας και θεραπείας για κατάχρηση ή εξάρτηση από ουσίες. Δεν γίνονται δεκτές περιπτώσεις στις οποίες υπάρχει οποιαδήποτε νομική εμπλοκή.

Για ποια προβλήματα μπορώ να απευθυνθώ στο Δίκτυο Αποφοίτων;

Η έρευνα στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά της σε μια σειρά ψυχικών διαταραχών, όπως:

 • Διαταραχές άγχους (π.χ. κρίσεις πανικού, γενικευμένο άγχος), Μετατραυματική διαταραχή στρες
 • Φοβίες (π.χ. αγοραφοβία, κοινωνική φοβία), ιδεοληψίες/εμμονές - καταναγκασμοί
 • Κατάθλιψη και Διπολική διαταραχή
 • Σχιζοφρένεια
 • Διαταραχές προσωπικότητας
 • Βουλιμία, ανορεξία, υπερφαγία και άλλες διαταραχές πρόσληψης τροφής
 • Σεξουαλικές δυσλειτουργίες και προβλήματα σχέσεων
 • Διαταραχές σωματικών συμπτωμάτων και άγχος υγείας
 • Χρόνιος πόνος, σύνδρομο χρόνιας κόπωσης και διαταραχές ύπνου

Ποια είναι η διαδικασία;

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επικοινωνήσουν με την γραμματεία του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (https://ibrt.gr/edu/contact), προκειμένου να έχουν μία αρχική συνέντευξη (Λάκωνος 19 και Λάμψα, τηλ. 210 38 40 129, 13.30 – 21.30 καθημερινά). Κατά τη συνέντευξη χορηγούνται και κάποια ερωτηματολόγια με σκοπό τον καλύτερο προσδιορισμό των θεραπευτικών αναγκών του ενδιαφερόμενου.
Βάσει αυτών των δεδομένων, η ομάδα εποπτών του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς εξετάζει τον καλύτερο δυνατό τρόπο ικανοποίησης του αρχικού αιτήματος και, αν κριθεί ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του Δικτύου, ορίζουν τον θεραπευτή που θα συνεργαστεί με τον ενδιαφερόμενο. Ο θεραπευτής που θα οριστεί θα έρθει σε επαφή με τον ενδιαφερόμενο και θα τον ενημερώσει για την πρώτη τους συνάντηση.

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος ανά συνεδρία είναι 18 ευρώ με τη συμφωνία να παραμείνει σταθερό για ένα έτος από την έναρξη της θεραπείας. Το ύψος της αμοιβής ορίζεται από την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστκών Σπουδών και είναι κοινό για όλα τα μέλη του Δικτύου Αποφοίτων.

Οι συνεδρίες πραγματοποιούνται στον επαγγελματικό χώρου του μέλους του Δικτύου Αποφοίτων, είναι προκαθορισμένες και διαρκούν 45 - 50 λεπτά.

Το Δίκτυο Αποφοίτων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών λειτουργεί σε εθελοντική βάση και δε λαμβάνει κανενός είδους υποστήριξη για τις παρεχόμενες υπηρεσίες από δημόσιο, δημοτικό ή άλλου είδους φορέα. Η αμοιβή αποδίδεται εξ ολοκλήρου στον θεραπευτή.

Τι είναι η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία;

Η Γνωσιακή – Συμπεριφοριστική Θεραπεία (ΓΣΘ) είναι μια επιστημονικά αναγνωρισμένη μορφή ψυχοθεραπείας, η οποία βρίσκει αποδεδειγμένα εφαρμογή σε ένα πλήθος προβλημάτων και ψυχικών διαταραχών. Χαρακτηρίζεται ως επί το πλείστον από την εστίαση στο παρόν και την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν τον θεραπευόμενο την περίοδο που ζητάει βοήθεια. Στόχος της θεραπείας είναι ο θεραπευόμενος, μέσα από την ενεργό συμμετοχή του και τη συνεργασία με τον θεραπευτή, να αναγνωρίσει και να κατανοήσει τον τρόπο που ο ίδιος ερμηνεύει τα γεγονότα της ζωής του, αλλά και τη σχέση ανάμεσα στις σκέψεις, τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά του.

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία βασίζεται στα πορίσματα της βασικής ψυχολογικής έρευνας, σύμφωνα με τα οποία ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τις καταστάσεις επηρεάζει τόσο τα συναισθήματά μας, όσο και τη συμπεριφορά μας. Βασική αρχή της προσέγγισης είναι ότι δεν είναι τα γεγονότα καθαυτά που καθορίζουν τον τρόπο που νιώθουμε, αλλά το πώς ο καθένας μας τα αντιλαμβάνεται. Σύμφωνα με μια δεύτερη βασική αρχή κάθε μορφή συμπεριφοράς είναι μαθημένη, και επομένως μπορεί να τροποποιηθεί μέσα από μία νέα διαδικασία μάθησης.

Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο μοντέλο ψυχοθεραπείας. Οι κυριότεροι λόγοι της διάδοσης της Γνωσιακής Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας είναι η συντομία των παρεμβάσεων και η υψηλή αποτελεσματικότητά της, η οποία έχει καταδειχθεί σε έναν μεγάλο αριθμό κλινικών ερευνών.

Τι είναι η Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών;

Η Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (ΕΓΣΣ) παρέχει εκπαίδευση στη Γνωσιακή - Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία. Το πλήρες τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ΕΓΣΣ οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Συμπεριφοριστικής - Γνωσιακής Ψυχοθεραπείας και πληροί τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γνωσιακής - Συμπεριφοριστικής Ψυχοθεραπείας (European Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies - Ε.Α.Β.C.T.).

Τι είναι το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς;

Το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ) είναι μια αστική μη-κερδοσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε το 1992. Το ΙΕΘΣ λειτουργεί ως ερευνητικός φορέας παροχής θεραπευτικών υπηρεσιών. Κύριοι στόχοι του ΙΕΘΣ είναι:

 • Η προώθηση της κλινικής έρευνας σε σχετικά θέματα.
 • Η διάδοση του Γνωσιακού - Συμπεριφοριστικού Μοντέλου μέσω επιστημονικών εκδηλώσεων και εκδόσεων.
 • Η παροχή κλινικών υπηρεσιών από εξειδικευμένους ψυχολόγους και ψυχίατρους.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα