Σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy - ACT)

Εισηγήτρια: Δρ. Αλεξάνδρα Χρυσάγη

Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης αποτελεί μια από τις προσεγγίσεις των θεραπειών ‘τρίτης γενιάς’ (third wave). Χαρακτηρίζεται από την αποδοχή των ανεπιθύμητων εμπειριών οι οποίες είναι έξω από τον έλεγχο μας και της δέσμευσης να ζήσουμε μια ζωή σύμφωνα με τις αξίες μας όπου ‘αγκαλιάζουμε’ τους φόβους μας και ακολουθούμε την καρδιά μας. Ο σκοπός της ΘΑΔ είναι να αυξήσουμε την ψυχολογική μας ευελιξία, αναπτύσσοντας ενσυνειδητότητα (mindfulness), με πλήρη εστίαση στο παρόν και δρώντας σύμφωνα με το αξιακό μας σύστημα. Συνεπώς, η ΘΑΔ δρά συμπληρωματικά στην κλασική Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, προσθέτοντας τη Θεωρία των Συσχετιστικών Πλαισίων (Relational frame theory). Η ΘΑΔ φωτίζει τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα εμπλέκει τους θεραπευόμενους σε μάταιες προσπάθειες πάλης ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό. Μέσα από μεταφορές, την αποδοχή του παράδοξου και βιωματικές ασκήσεις οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν πώς να έρθουν σε επαφή με σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις και σωματικές αισθήσεις που έχουν φοβηθεί να βιώσουν και μοιραία αποφεύγουν.

Περιεχόμενο Σεμιναρίου:

1ο Σαββατοκύριακο, 12-13 Οκτωβρίου 2024, 10.30 – 15.30, foundation

  • Φιλοσοφική βάση: Λειτουργική Πλαισιοκρατία (functional contextualism)
  • Έξι Κεντρικές διαδικασίες Ψυχολογικής Ακαμψίας (psychological inflexibility): γνωσιακή προσκόλληση, βιωματική αποφυγή, εμμονή με το παρελθόν ή το μέλλον, υπερ-ταύτιση με τον εαυτό ως περιεχόμενο, απώλεια επαφής με τις αξίες και ελλιπής δράση
  • Έξι Κεντρικές διαδικασίες Ψυχολογικής Ευελιξίας (psychological flexibility): την Αποδοχή, τη Γνωσιακή Αποκόλληση, την επαφή με την Παρούσα Στιγμή, τον Εαυτό ως πλαίσιο , τις Αξίες και τη Δεσμευμένη πράξη (committed action)
  • Eνσυνειδητότητα και εφαρμογές της
  • Πρακτική εξάσκηση

2ο Σαββατοκύριακο, 23-24 Νοεμβρίου 2024, 10.30 – 15.30, advanced I
Εφαρμόζοντας τις έξι κεντρικές διαδικασίες Ψυχολογικής Ευελιξίας (psychological flexibility)

  • Παρουσίαση θεραπευτικού υλικού – video
  • Θεραπευτικός σχεδιασμός, Psyflex
  • Θεραπευτική σχέση
  • Πρακτική εξάσκηση

3ο Σαββατοκύριακο, 7-8 Δεκεμβρίου 2024, 10.30 – 15.30, advanced II
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν την εμπειρία τους εφαρμόζοντας τον θεραπευτικό σχεδιασμό, Psyflex είτε σε έναν θεραπευόμενο-, είτε στον εαυτό τους.

  • Παρουσίαση της διατύπωσης και θεραπευτικού σχεδιασμού και ανατροφοδότηση από την εισηγήτρια
  • Αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την εφαρμογή της ΘΑΔ
  • Roleplay: Λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική του θεραπευόμενου
  • Realplay: Ένας συμμετέχοντας θα κληθεί να παρουσιάσει κάτι που τον απασχολεί. Η εισηγήτρια του σεμιναρίου θα τον βοηθήσει να χρησιμοποιήσει τεχνικές ψυχολογικής ευελιξίας
  • Ξεπερνώντας τα δικά μας εμπόδια στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή

Σκοπός:
Η εισήγηση θα εστιάσει στο θεωρητικό υπόβαθρο της ΘΑΔ, στον τρόπο παρέμβασης και στη χρήση βιωματικών τεχνικών, τόσο στο θεραπευτικό πλαίσιο, όσο και στην καθημερινότητα του συμμετέχοντα όπου καλείται να τις εφαρμόσει.

Μέθοδος:
Συνοπτική αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο, πρακτική εξάσκηση, προβολή θεραπευτικού υλικού, ασκήσεις σε μικρές ομάδες (role playing/ real playing), εφαρμογή του θεραπευτικού σχεδιασμού psyflex και παρουσίαση.

Διάρκεια – Διεξαγωγή:
Το Σεμινάριο προσφέρεται για ταυτόχρονη εξ αποστάσεως και δια ζώσης παρακολούθηση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα). Με τη λήξη του σεμιναρίου, θα υπάρξει η δυνατότητα εποπτείας ή/και βιωματικών ομάδων επαγγελματικής ανάπτυξης ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Σημαντική διευκρίνιση:
Η υλοποίηση των δια ζώσης συναντήσεων θα είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και υπάρχει το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, μέρος του σεμιναρίου να γίνει αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Πιστοποίηση:
Δεν υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης στη ΘΑΔ. Το ACBS -(Association for Contextual Behavioural Science) επίσημος οργανισμός για τη ΘΑΔ-, αποφάσισε να μην καθιερώσει κάποια διαδικασία πιστοποίησης με σκοπό να αποφευχθεί μια ιεραρχική και κλειστή διαδικασία που θα ήταν αντίθετη προς τις αξίες του οργανισμού. Αντίθετα, το ACBS στοχεύει να προωθήσει μια ανοικτή στην κριτική, αμοιβαία υποστηρικτική κοινότητα η οποία, συνεργάζεται με τα μέλη της ώστε να δημιουργήσει μια προοδευτική θεραπευτική προσέγγιση πιο επαρκή στις προκλήσεις του ανθρώπινου πόνου. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλώ διαβάστε εδώ: https://contextualscience.org/act_certification. Το σεμινάριο προσφέρει ολοκληρωμένη βασική εκπαίδευση στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης.

Θα χορηγηθεί Βεβαίωση Σπουδών, κατόπιν διαδικασίας αυτοξιολόγησης των συμμετεχόντων.

Κόστος:
Το κόστος του εργαστηρίου ανέρχεται στα 440 ευρώ για τα 3 Σαββατοκύριακα. Θα δοθεί φάκελος άρθρων, σημειώσεις, εκπαιδευτικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης. Η εξόφληση των διδάκτρων θα γίνει σε δόσεις.

Συμμετέχοντες:
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους που παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία, που οδηγεί σε πιστοποίηση από την EABCT.

Δηλώσεις συμμετοχής:
Η διαδικασία των δηλώσεων συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί.

Υλικό:

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα