Σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy - ACT)

Εργαστήριο

Εισηγήτρια: Δρ. Αλεξάνδρα Χρυσάγη

Η Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης αποτελεί μια από τις προσεγγίσεις των θεραπειών ‘τρίτης γενιάς’ (third wave). Χαρακτηρίζεται από την αποδοχή των ανεπιθύμητων εμπειριών οι οποίες είναι έξω από τον έλεγχο μας και της δέσμευσης να ζήσουμε μια ζωή σύμφωνα με τις αξίες μας όπου ‘αγκαλιάζουμε’ τους φόβους μας και ακολουθούμε την καρδιά μας. Ο σκοπός της ΘΑΔ ειναι να αυξήσουμε την ψυχολογική μας ευελιξία, αναπτύσσοντας ενσυνειδητότητα (mindfulness), με πλήρη εστίαση στο παρόν και δρώντας σύμφωνα με το αξιακό μας σύστημα. Συνεπώς, η ΘΑΔ δρά συμπληρωματικά στην κλασική Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία, προσθέτοντας τη Θεωρία των Συσχετιστικών Πλαισίων (Relational frame theory). Η ΘΑΔ φωτίζει τους τρόπους με τους οποίους η γλώσσα εμπλέκει τους θεραπευόμενους σε μάταιες προσπάθειες πάλης ενάντια στον ίδιο τους τον εαυτό. Μέσα από μεταφορές, την αποδοχή του παράδοξου και βιωματικές ασκήσεις οι θεραπευόμενοι μαθαίνουν πώς να έρθουν σε επαφή με σκέψεις, συναισθήματα, αναμνήσεις και σωματικές αισθήσεις που έχουν φοβηθεί να βιώσουν και μοιραία -αποφεύγουν.

Περιεχόμενο Σεμιναρίου:

1ο Σαββατοκύριακο, 10-11/10/20 10.00 - 17.30, foundation

 • Φιλοσοφική βάση: Λειτουργική Πλαισιοκρατία (functional contextualism)
 • Έξι Κεντρικές διαδικασίες Ψυχολογικής Ακαμψίας (psychological inflexibility): γνωσιακή προσκόλληση, βιωματική αποφυγή, εμμονή με το παρόν ή το μέλλον, υπερ-ταύτιση με το εαυτό ως περιεχόμενο, απώλεια επαφής με τις αξίες και ελλιπής δράση
 • Έξι Κεντρικές διαδικασίες Ψυχολογικής Ευελιξίας (psychological flexibility): την Αποδοχή, τη Γνωσιακή Αποκόλληση, την επαφή με την Παρούσα Στιγμή, τον Εαυτό ως πλαίσιο , τις Αξίες και τη Δεσμευμένη πράξη (committed action)
 • Eνσυνειδητότητα και εφαρμογές της
 • Πρακτική εξάσκηση

2ο Σαββατοκύριακο, 28-29/11/20 10.00 - 17.30, advanced I
Εφαρμόζοντας τις έξι κεντρικές διαδικασίες Ψυχολογικής Ευελιξίας (psychological flexibility)

 • Παρουσίαση θεραπευτικού υλικού – video
 • Θεραπευτικός σχεδιασμός, Psyflex
 • Θεραπευτική σχέση
 • Πρακτική εξάσκηση

3ο Σαββατοκύριακο, 16-17/1/21 10.00 - 17.30, advanced II
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν την εμπειρία τους εφαρμόζοντας τον θεραπευτικό σχεδιασμό, Psyflex είτε σε έναν θεραπευόμενο-, είτε στον εαυτό τους.

 • Παρουσίαση της διατύπωσης και θεραπευτικού σχεδιασμού και ανατροφοδότηση απο την εισηγήτρια
 • Αντιμετώπιση προβλημάτων κατά την εφαρμογή της ΘΑΔ
 • Roleplay: Λαμβάνοντας υπόψη την προοπτική του θεραπευόμενου
 • Realplay: ΄Ένας συμμετέχοντας θα κληθεί να παρουσιάσει κάτι που τον απασχολεί. Η εισηγήτρια του σεμιναρίου θα τον βοηθήσει να χρησιμοποιήσει τεχνικές ψυχολογικής ευελιξίας
 • Ξεπερνώντας τα δικά μας εμπόδια στην επαγγελματική και προσωπική μας ζωή

Σκοπός:
Η εισήγηση θα εστιάσει στο θεωρητικό υπόβαθρο της ΘΑΔ, στον τρόπο παρέμβασης και στη χρήση βιωματικών τεχνικών, τόσο στο θεραπευτικό πλαίσιο, όσο και στην καθημερινότητα του συμμετέχοντα όπου καλείται να τις εφαρμόσει.

Μέθοδος:
Συνοπτική αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο, πρακτική εξάσκηση, προβολή θεραπευτικού υλικου, ασκήσεις σε μικρές ομάδες (role playing/ real playing), εφαρμογή του θεραπευτικού σχεδιασμού psyflex και παρουσίαση.

Διάρκεια – Διεξαγωγή:
Το Σεμινάριο είναι διάρκειας 45 ωρών και θα διεξαχθεί στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα). Με τη λήξη του σεμιναρίου, θα υπάρξει η δυνατότητα εποπτείας ή/και βιωματικών ομάδων επαγγελματικής ανάπτυξης ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Σημαντική διευκρίνιση:
Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί φορείς τεθούν σε αναστολή λειτουργίας κατόπιν υπόδειξης του ΕΟΔΥ, μέρος του σεμιναρίου εκπαίδευσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά.

Πιστοποίηση:
Δεν υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης στη ΘΑΔ. Το ACBS -(Association for Contextual Behavioural Science) επίσημος οργανισμός για τη ΘΑΔ-, αποφάσισε να μην καθιερώσει κάποια διαδικασία πιστοποίησης με σκοπό να αποφευχθεί μια ιεραρχική και κλειστή διαδικασία που θα ήταν αντίθετη προς τις αξίες του οργανισμού. Αντίθετα, το ACBS στοχεύει να προωθήσει μια ανοικτή στην κριτική, αμοιβαία υποστηρικτική κοινότητα η οποία, συνεργάζεται με τα μέλη της ώστε να δημιουργήσει μια προοδευτική θεραπευτική προσέγγιση πιο επαρκή στις προκλήσεις του ανθρώπινου πόνου. Για περισσότερες λεπτομέρειες παρακαλώ διαβάστε εδώ: https://contextualscience.org/act_certification. Το σεμινάριο προσφέρει ολοκληρωμένη βασική εκπαίδευση στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης.

Κόστος:
Το κόστος του εργαστηρίου ανέρχεται στα 390 ευρώ για τα 3 Σαββατοκύριακα. Θα δοθεί φάκελος άρθρων, σημειώσεις, εκπαιδευτικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης. Η εξόφληση των διδάκτρων θα γίνει σε δόσεις.

Συμμετέχοντες:
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους και πιστοποιημένους Γνωσιακούς- Συμπεριφορικούς θεραπευτές με ενδιαφέρον στις θεραπείες τρίτης γενιάς και στην εφαρμογή τους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμματεία αποστέλλοντας το βιογραφικό τους μέχρι την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου (στοιχεία επικοινωνίας: τηλ/fax 210 3840803, e-mail: info@cbt.edu.gr).

Σύντομο βιογραφικό:

Η Αλεξάνδρα Χρυσάγη είναι πιστοποιημένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος από τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων (British Psychological Society). Είναι Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας, θεραπεύτρια με επάρκεια εκπαίδευσης στη γνωσιακή - συμπεριφοριστική θεραπεία και είναι πιστοποιημένη Κλινική Επόπτρια και Εξωτερική Λέκτορας στα UEL, Surrey, Hertfordshire Universities όπου εποπτεύει την κλινική και ερευνητική δουλειά των διδακτορικών φοιτητών των προγραμμάτων της Κλινικής και Συμβουλευτικής ψυχολογίας. Είναι Επίτιμο μέλος του Βρετανικού Ψυχολογικού Συλλόγου (Associate Fellow of the British Psychology Society, Division of Clinical/ Counselling Psychology), πιστοποιημένη θεραπεύτρια στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία από τον Βρετανικό Σύλλογο των Συμπεριφορικών και Γνωσιακών Θεραπειών (British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies) και Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου της Σχετικής Συμπεριφορικής Επιστήμης (Association for Contextual
Behavioral Science).

Εργάζεται στο NHS απο το 2009 και διευθύνει (Lead Psychologist), την Κλινική περιπλεγμένου τραύματος, κατάθλιψης και άγχους στο Charing Cross Hospital, στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Imperial College. Διαχειρίζεται και εποπτεύει μέρος της διεπιστημονικής ομάδας και παρέχει μια ευρεία γκάμα γνωσιακών θεραπειών: Γνωσιακή-Συμπεριφορική (ΓΣΘ), Αποδοχής και Δέσμευσης (ΘΑΔ), Θεραπεία του Συμπονετικού Νου (ΘΣΝ), Διαλεκτική Συμπεριφορική (ΔΣΘ) και EMDR.

Έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευσή της στην ΘΑΔ, στο Bournemouth University υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Suzan Clark. Χρησιμοποιεί την ΘΑΔ τόσο ατομικά όσο και σε θεραπευτικές ομάδες. Εποπτεύει την θεραπευτική δουλειά Κλινικών και Συμβουλευτικών ψυχολόγων και έχει δημιουργήσει θεραπευτική ομάδα ΘΑΔ για επαγγελματίες ψυχικής υγείας, την οποία και συντονίζει.

Υλικό: