Αντιμετώπιση σοβαρών ψυχικών παθήσεων: Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία για την Ψύχωση (CBTp) και Γνωσιακή Θεραπεία προσανατολισμένη στη Ψυχική Ανάκαμψη (CT-R)
Εισηγητής: Ιωάννης Χρυσόπουλος
Οι χρόνιες και σοβαρές ψυχικές παθήσεις αποτελούν εμπόδιο στην ομαλή εξέλιξη της ζωής των πασχόντων, οδηγώντας τους συχνά σε αναπηρία και σημαντική μείωση της ποιότητας ζωής τους, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εγκλωβίζονται σε μία επιμήκη νοσηρή περίοδο και αδρανοποιούνται. Για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που προκύπτουν, απαιτείται η εφαρμογή κατάλληλων και εξειδικευμένων ψυχοκοινωνικών παρεμβάσεων συμπληρωματικά με την συνήθη θεραπεία, τη φαρμακοθεραπεία. Δύο μοντέλα που απορρέουν από τη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική θεραπεία και αποπειρώνται να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές είναι η Γνωσιακή Θεραπεία για την Ψύχωση και η Γνωσιακή θεραπεία προσανατολισμένη στη Ψυχική Ανάκαμψη. Συγκεκριμένα:
- Η Γνωσιακή Θεραπεία για την Ψύχωση (Cognitive Behavioral Therapy for Psychosis, CBTp), αποτελεί μια αποτελεσματική και εμπειρικά αποδεδειγμένης αξίας θεραπεία, η οποία εστιάζει πρωτίστως στη μείωση των συμπτωμάτων και της δυσφορίας που αυτά προκαλούν, καθώς και στην ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πασχόντων. Οι εφαρμογές της, σήμερα, συστήνονται από τις κλινικές κατευθυντήριες οδηγίες διεθνώς και αξιοποιούνται για την αποτελεσματική διαχείριση της Σχιζοφρένειας, όλων των διαταραχών του Σχιζοφρενικού φάσματος, καθώς και για την αντιμετώπιση ψυχωσικών στοιχείων σε πάσης φύσεως διαταραχή
- Η Γνωσιακή θεραπεία προσανατολισμένη στην Ψυχική Ανάκαμψη (Recovery – Oriented Cognitive Therapy, CT-R) αποτελεί το κύκνειο άσμα του Α. Beck, ενσωματώνει στη Γνωσιακή θεραπεία τις αξίες του κινήματος του Recovery κι επικεντρώνεται στην προσπάθεια της επίτευξης της επιθυμητής ζωής του ατόμου. Κεντρική της εστίαση αποτελούν τα «δυνατά» στοιχεία ενός ατόμου και η αξιοποίησή τους για την καλλιέργεια θετικών πεποιθήσεων αυτό-αποτελεσματικότητας, ικανότητας σύνδεσης με άλλα άτομα και άντλησης ευχαρίστησης από μια ζωή επενδυμένη με το προσωπικό όραμα κάθε ατόμου. Οι εφαρμογές της, σήμερα, βρίσκουν εύφορο έδαφος σε όσα άτομα – ανεξαρτήτως διάγνωσης - αντιστέκονται στη θεραπεία εξαιτίας δυσπιστίας, έλλειψης επίγνωσης του νοσηρού, βρίσκονται μακροχρόνια εγκλωβισμένα σε μια κατάσταση ή στην ανακύκληση της νόσου, δεν έχουν κίνητρα ή δεν ανταποκρίνονται εξαιτίας της δριμείας έντασης των συμπτωμάτων τους
Το παρόν σεμινάριο εμβαθύνει στο θεωρητικό υπόβαθρο και τις τεχνικές της Γνωσιακής Θεραπείας για την Ψύχωση και εισάγει στις βασικές αρχές, τη φιλοσοφία και τις τεχνικές της Γνωσιακής Θεραπείας προσανατολισμένης στη Ψυχική Ανάκαμψη.
Περιεχόμενο Σεμιναρίου:
1ο Σαββατοκύριακο, 23-24 Νοεμβρίου 2024 (10.30 – 15.30)
- Θεωρητική θεμελίωση των δύο μοντέλων
- Προσαρμοστικός τρόπος λειτουργίας: πρόσβαση και ενεργοποίηση
- Αναπτύσσοντας ένα «όραμα» ζωής
- Χάρτης ανάκαμψης (Recovery Map)
2ο Σαββατοκύριακο, 7-8 Δεκεμβρίου 2024 (10.30 – 15.30)
- Αντιμετώπιση των Ψευδαισθήσεων στη CBTp και στη CT-R
- Αντιμετώπιση των Παραληρητικών Ιδεών στη CBTp και στη CT-R
- Αντιμετώπιση της Αρνητικής Συμπτωματολογίας στη CBTp και στη CT-R
3ο Σαββατοκύριακο, 11-12 Ιανουαρίου 2025 (10.30 – 15.30)
- Αντιμετώπιση Τραύματος, Επιθετικότητας, Αυτό-τραυματισμού
- Η αξία της κινητοποίησης μέσω θετικών δράσεων
- Καθοδηγούμενη ανακάλυψη και εξαγωγή συμπερασμάτων
- Ειδικά θέματα: Χρήση στην ατομική θεραπεία, Χρήση σε Μονάδα Ψυχικής Υγείας
Σκοπός:
Ο στόχος του σεμιναρίου είναι να επιτρέψει στους συμμετέχοντες να εμβαθύνουν στις ιδιαίτερες θεραπευτικές ανάγκες των πασχόντων από σοβαρές ψυχικές διαταραχές και να τους εφοδιάσει με εργαλεία ικανά να εργαστούν με άτομα που αντιμετωπίζουν:
- δυσκολίες κινητοποίησης
- δυσκολίες να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν με άλλα άτομα
- ακουστικές και άλλες μορφές ψευδαισθήσεων
- παραληρηματικές ιδέες ή ιδέες που δυσκολεύονται άλλα άτομα να κατανοήσουν
- επιθετικότητα ή/και αυτό-τραυματισμούς
- ελλιπή ή απουσία επίγνωσης του νοσηρού
Μέθοδος:
Η εκπαιδευτική μεθοδολογία του σεμιναρίου περιλαμβάνει μίγμα θεωρητικών και βιωματικών μεθόδων. Συγκεκριμένα επιστρατεύονται: α) εισηγήσεις για την κατανόηση του θεωρητικού υποβάθρου των μοντέλων, β) επίδειξη των θεραπευτικών τεχνικών (modeling), γ) εξάσκηση σε τεχνικές μέσω παιχνιδιού ρόλων (role-playing), δ) εξάσκηση σε τεχνικές σε μικρές ομάδες, ε) case vignettes και στ) προσωπική μελέτη ανάμεσα στα σεμινάρια από υλικό που θα δίνεται κάθε φορά με το πέρας του μαθήματος.
Διάρκεια – Διεξαγωγή:
Το Σεμινάριο είναι διάρκειας 30 ωρών και προσφέρεται για ταυτόχρονη εξ αποστάσεως και δια ζώσης παρακολούθηση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα). Με τη λήξη του σεμιναρίου, θα υπάρξει η δυνατότητα εποπτείας ή/και βιωματικών ομάδων επαγγελματικής ανάπτυξης ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.
Βεβαίωση Συμμετοχής:
Χορηγείται Βεβαίωση Παρακολούθησης κατόπιν διαδικασίας αυτοαξιολόγησης των συμμετεχόντων.
Υλικό:
Θα δοθεί φάκελος άρθρων, σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό κατά την εγγραφή και το πέρας του σεμιναρίου.
Κόστος:
Το κόστος του σεμιναρίου ανέρχεται στα 440 ευρώ για τα 3 Σαββατοκύριακα. Η εξόφληση των διδάκτρων δύναται να πραγματοποιηθεί σε δόσεις.
Συμμετέχοντες:
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους που παρακολουθούν ή έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική θεραπεία, που οδηγεί σε πιστοποίηση από την EABCT.
Η διαδικασία των δηλώσεων συμμετοχής έχει ολοκληρωθεί.