Σεμινάριο εκπαίδευσης στη Θετική Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (Positive CBT)
Συντονίστρια: Μυτσκίδου Πασχαλιά
Δρ. Κλινικής Ψυχολογίας
Πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας
Τα τελευταία χρόνια συντελείται μια στροφή στο χώρο της ψυχοθεραπείας: από την επικέντρωση στο πρόβλημα και το “αρνητικό”, στο “θετικό” και στις δυνατότητες του ατόμου. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του θεραπευόμενου με περισσότερο θετικούς τρόπους με στόχο την διεύρυνση του ρόλου της ψυχοθεραπείας, πέρα από την αποδρομή της παθολογίας, στην ενίσχυση της υποκειμενικής ευεξίας και ευημερίας.
Η Θετική Ψυχολογία σε συνδυασμό με το τρίτο κύμα της Γνωσιακής-Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας επιχειρούν να εμπλουτίσουν τη θεραπευτική διαδικασία με μια σειρά θετικών παρεμβάσεων. Οι θετικές παρεμβάσεις, μέσω βιωματικών ασκήσεων, επιδιώκουν να φέρουν τον θεραπευόμενο σε επαφή με τα δυνατά του χαρακτηριστικά και τις ικανότητές του και να τον βοηθήσουν να τα χρησιμοποιήσει ώστε να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες του. Τον εκπαιδεύουν να βιώνει περισσότερα θετικά συναισθήματα και να νοηματοδοτεί θετικά τις εμπειρίες του, ενισχύουν την ψυχική του ανθεκτικότητα, καλλιεργούν την ενσυνειδητότητα και διευρύνουν την ικανότητά του να βρίσκει λειτουργικές λύσεις και να ζει μια ζωή με νόημα.
Περιεχόμενο:
1ο Σαββατοκύριακο, 26-27 Νοεμβρίου 2022, 10.00 - 15.00
- Εισαγωγή στη Θετική Ψυχολογία-βασικές αρχές
- Θετική Ψυχολογία και Ψυχοθεραπεία
- Θεραπευτικά πρωτόκολλα που συνδέονται με τη ΓΣΨ
- Positive CBT: λογική-δομή και περιεχόμενο-τεχνικές-θεραπευτικοί στόχοι
- Παράδειγμα εφαρμογής στην κατάθλιψη
2ο Σαββατοκύριακο, 17-18 Δεκεμβρίου 2022, 10.00 - 15.00
- Υποκειμενική ευτυχία και ευεξία ως όχημα και στόχος της θεραπείας
- RERMA-Οι πέντε μεταβλητές της υποκειμενικής ευτυχίας (θετικά συναισθήματα-αφοσίωση-θετικές σχέσεις-νοηματοδότηση-επιτεύγματα) και η εφαρμογή τους στη θεραπεία
- Θετικά συναισθήματα
- Επιτεύγματα
3ο Σαββατοκύριακο, 21-22 Ιανουαρίου 2022, 10.00 - 15.00
- Νοηματοδότηση: θετικός-λειτουργικός τρόπος σκέψης-δυνατές πεποιθήσεις
- Θετικές σχέσεις: είδος και χαρακτηριστικά-σημασία στην θεραπευτική διαδικασία και την υποκειμενική ευεξία
- Αφοσίωση
- Ενσωμάτωση των παρεμβάσεων στην θεραπευτική διαδικασία
- Συνολική αξιολόγηση του σεμιναρίου
Σκοπός:
Το σεμινάριο έχει ως στόχο να παρουσιάσει στους συμμετέχοντες μια σειρά θετικών παρεμβάσεων που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να τους εκπαιδεύσει σε βιωματικές ασκήσεις.
Μέθοδος:
Οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με διαφορετικές θετικές παρεμβάσεις όχι μόνο θεωρητικά αλλά κυρίως βιωματικά. Θα εμπλακούν στην εφαρμογή βιωματικών ασκήσεων σε μικρές ομάδες, ώστε να αντιληφθούν σε προσωπικό επίπεδο την αξία και τη χρησιμότητα των παρεμβάσεων αυτών και να εκπαιδευτούν καλύτερα στην εφαρμογή τους. Με τον τρόπο αυτό θα μάθουν πώς να τις εφαρμόζουν στην θεραπεία αλλά επιπλέον και πώς να ωφεληθούν και οι ίδιοι από αυτές.
Θα παρουσιαστούν παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αύξηση της βίωσης θετικών συναισθημάτων και της νοηματοδότησης, της ψυχικής ανθεκτικότητας, της ενσυνειδητότητας, της ευγνωμοσύνης και της καλλιέργειας και ενίσχυσης θετικών σχέσεων.
Διάρκεια - Διεξαγωγή:
Το σεμινάριο είναι διάρκειας 30 ωρών. Θα διεξαχθεί στις 26-27 Νοεμβρίου 2022, 17-18 Δεκεμβρίου 2022 και 21-22 Ιανουαρίου 2023 (ώρες 10.00 - 15.00) και προσφέρεται για ταυτόχρονη εξ αποστάσεως και δια ζώσης παρακολούθηση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα).
Μετά την λήξη των παραπάνω συναντήσεων θα δοθεί η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να συμμετέχουν σε ομάδα εποπτείας αναφορικά με την εφαρμογή των τεχνικών τις οποίες διδάχθηκαν σε περιστατικά τους σε χρόνο που θα καθοριστεί.
Σημαντική διευκρίνιση:
Σε περίπτωση που οι εκπαιδευτικοί φορείς τεθούν σε αναστολή λειτουργίας κατόπιν υπόδειξης του ΕΟΔΥ, μέρος του σεμιναρίου εκπαίδευσης θα διεξαχθεί διαδικτυακά.
Κόστος συμμετοχής: 440 ευρώ. Η εξόφληση πραγματοποιείται σε δόσεις.
Συμμετέχοντες:
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους και πιστοποιημένους Γνωσιακούς- Συμπεριφορικούς θεραπευτές με ενδιαφέρον στις θεραπείες τρίτης γενιάς και στην εφαρμογή τους.
Δηλώσεις συμμετοχής:
Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμματεία αποστέλλοντας το βιογραφικό τους μέχρι τη Παρασκευή 11 Νοεμβρίου στο secretary@cbt.edu.gr.
Σύντομο βιογραφικό συντονίστριας:
Η Πασχαλιά Μυτσκίδου γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα όπου και μεγάλωσε. Ολοκλήρωσε δυο κύκλους σπουδών ψυχολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εκπονώντας διπλωματική εργασία με θέμα την Απόδοση Ελέγχου της Ψυχικής Υγείας στην Αγοραφοβία. Ολοκλήρωσε τετραετή εκπαίδευση στην Συμπεριφεριολογική-Γνωσιακή Ψυχοθεραπεία.
Εργάστηκε εθελοντικά στην Μονάδα Θεραπείας Συμπεριφοράς του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής από το 1992 ως και το 2000 ως ψυχολόγος με περιστατικά από όλο το φάσμα των Διαταραχών Άγχους και ως εκπαιδεύτρια νέων ειδικών. Το 1992-1993 συνεργάστηκε σε θεραπεία Ιδεοψυχαναγκαστικής Διαταραχής στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθηνών και παρακολούθησε τις δραστηριότητες της Ψυχιατρικής Κλινικής του Γενικού Περιφερειακού Νοσοκομείου Αθηνών - Σισμανογλείου.
Εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος από το 1993 ενώ από το 1995 συνεργάζεται με ομάδα στον Ιδιωτικό Τομέα στην Πρόληψη Υποτροπής σε Ηρωίνη μετά από διακοπή χρήσης.
Από το 1997 συνεργάζεται με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς με δράση τόσο εκπαιδευτική όσο και κλινική.
Είναι μέλος της Ευρωπαiκής Εταιρείας Γνωσιακής και Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (EABCT) και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς.
Βιβλιογραφία:
- Bannink, F. & Geschwind, N. (2021). Positive CBT. Individual and Group Treatment Protocols for Positive Gognitive Behaviour Therapy . Hogrefe Publishing.
- Bannink, F. (2012). Practicing positive CBT: From reducing distress to building success. Wiley.
- LeJeune, J. & Luoma, J. B. (2019) Values in Therapy . Context Press.
- Magyar-Moe, J. L. (2009). Therapist’s guide to Positive Psychological Interventions . Elsevier Inc.