Εργαστήριο "Αναγνώριση, αξιολόγηση και αποτελεσματική διαχείριση του ρίσκου στη Ψυχοθεραπεία"

Συντονιστής: Δημήτριος Αναγνώστου

Το Εργαστήριο αποτελεί μια εισαγωγή στην κατανόηση και στη διαχείριση του ρίσκου στο πεδίο της ψυχοθεραπείας και έχει διδακτικό και βιωματικό χαρακτήρα. Ξεκινά με μια ανάλυση του ορισμού και συνεχίζει με μια ιστορική αναδρομή του όρου «ρίσκο», εξετάζοντας τους διάφορους τύπους και τους παράγοντες κινδύνου που μπορούν να επηρεάσουν τη ψυχοθεραπευτική μας πράξη. Μέσω αυτής της ανάλυσης, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση των συχνών ρίσκων που συναντώνται στη κλινική πρακτική και των τρόπων με τους οποίους αυτά μπορούν να αναγνωριστούν και να αξιολογηθούν αποτελεσματικά.

Η εκπαίδευση συνεχίζεται με τη διδασκαλία μεθόδων αξιολόγησης του κινδύνου και τη χρήση ειδικών εργαλείων αξιολόγησης, ενώ παράλληλα καλύπτονται και οι βασικοί κανόνες του νομικού πλαισίου και της δεοντολογίας. Επιπλέον, η διαχείριση του ρίσκου αναλύεται μέσω της κλινικής διατύπωσης και της δημιουργίας θεραπευτικών πλάνων, καθώς και της συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες υγείας. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με την εφαρμογή όλων των παραπάνω σε μια πρακτική μελέτη περίπτωσης, επιτρέποντας στους συμμετέχοντες να εφαρμόσουν τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απέκτησαν σε ένα πραγματικό σενάριο. Αυτή η εκπαίδευση παρέχει τα απαραίτητα εργαλεία και γνώσεις για την αποτελεσματική αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση του ρίσκου στη ψυχοθεραπευτική πράξη, ενισχύοντας την ασφάλεια και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Περιεχόμενο: Το Εργαστήριο περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

Εισαγωγή στο Ρίσκο στην Ψυχοθεραπεία:

  • Ορισμός του ρίσκου στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας και ιστορική αναδρομή του όρου.
  • Τύποι ρίσκου και παράγοντες κινδύνου.
  • Συχνά ρίσκα στην εργασία μας ως ψυχοθεραπευτές.

Αναγνώριση του Ρίσκου:

  • Προεκτίμηση των περιστάσεων που μπορούν να προκαλέσουν ρίσκο.
  • Αναγνώριση προσώπων με αυξημένο κίνδυνο.
  • Σύνδεση των ειδών του ρίσκου με την κλινική πράξη.

Αξιολόγηση του Ρίσκου:

  • Μέθοδοι αξιολόγησης κινδύνου και εργαλεία αξιολόγησης.
  • Αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων.
  • Νομικό πλαίσιο και κανόνες δεοντολογίας.

Διαχείριση του Ρίσκου:

  • Κλινική διατύπωση ρίσκου.
  • Δημιουργία υποθετικών σεναρίων.
  • Δημιουργία θεραπευτικού πλάνου.
  • Συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας για την ασφαλή παροχή βοήθειας.

Εφαρμογή μελέτης περίπτωσης:

  • Εφαρμογή των προαναφερθέντων στοιχείων σε πρακτική μελέτη περίπτωσης.

Σκοπός: Ο σκοπός αυτής της εκπαίδευσης είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για την αναγνώριση, αξιολόγηση και διαχείριση του ρίσκου στο πλαίσιο της ψυχοθεραπείας. Μέσω της ενδελεχούς κατανόησης των τύπων ρίσκου και των παραγόντων κινδύνου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να προεκτιμήσουν τις περιστάσεις που μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις και να αναγνωρίσουν τόσο τα πρόσωπα με αυξημένο κίνδυνο θυματοποίησης όσο και τα πρόσωπα που εν δυνάμει κινδυνεύουν να θυματοποιηθούν. Η εκπαίδευση αυτή παρέχει τα εργαλεία για τη σύνδεση των ειδών του ρίσκου με την κλινική πράξη, ενισχύοντας την ικανότητα των θεραπευτών να παρέχουν ασφαλή και αποτελεσματική φροντίδα στους θεραπευόμενους τους καθώς και σε πιθανά θύματα στον κύκλο τους αλλά και συνολικά στην κοινότητα.

Επιπλέον, η εκπαίδευση αποσκοπεί στη βελτίωση της πρακτικής αντιμετώπισης επειγόντων καταστάσεων και στη συμμόρφωση με το νομικό πλαίσιο και τους κανόνες δεοντολογίας. Μέσω της κλινικής διατύπωσης ρίσκου και της δημιουργίας θεραπευτικών πλάνων, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές διαχείρισης του ρίσκου. Η συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας, που επίσης αναλύεται στην εκπαίδευση, ενισχύει την ολιστική προσέγγιση στην παροχή ψυχοθεραπευτικών υπηρεσιών. Τελικά, μέσω της εφαρμογής μελέτης περίπτωσης, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις σε πρακτικά σενάρια, προάγοντας την αυτοπεποίθηση και την επαγγελματική τους ανάπτυξη.

Μέθοδος: Κάθε ενότητα θα περιλαμβάνει συζητήσεις, παραδείγματα και πρακτικές ασκήσεις προς ενίσχυση της κατανόησης και των δεξιοτήτων. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει μια εισαγωγή στον τομέα του ρίσκου στη ψυχοθεραπεία, ενισχύοντας τις δεξιότητες των συμμετεχόντων σε αυτό τον τομέα.

Διεξαγωγή: Το Εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2025 και ώρες 10.30 - 15.30 και προσφέρεται για ταυτόχρονη εξ αποστάσεως και δια ζώσης παρακολούθηση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα). Η υλοποίηση των δια ζώσης συναντήσεων θα είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και υπάρχει το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας το Εργαστήριο να γίνει αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κόστος συμμετοχής: 130 ευρώ. Θα δοθούν σημειώσεις, εκπαιδευτικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης.

Συμμετέχοντες: Ψυχολόγοι και Ψυχίατροι ή και άλλοι ειδικοί ψυχικής υγείας. Είναι σημαντικό οι συμμετέχοντες να είναι προετοιμασμένοι να συζητήσουν θέματα που μπορεί να προκαλέσουν έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις καθώς το θέμα είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητο.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα