Εργαστήριο "Αυτεπίγνωση των σχημάτων του θεραπευτή: Προσωπική πρακτική των τεχνικών της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας και αναστοχασμός από τους θεραπευτές προς τον εαυτό τους"

Συντονίστριες:
Μυρτώ Λεμονούδη, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας
Έλλη Κουβαράκη, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας

Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα των δεκαπέντε τελευταίων ετών, έχει φανεί ότι η προσωπική πρακτική του γνωσιακού-συμπεριφοριστικού μοντέλου από τους θεραπευτές και ο αναστοχασμός/αυτο-αντανάκλαση των θεραπευτών - αναφορικά με τη πρακτική και τα σχήματα τους - έχουν θετική επίδραση στις αντιληπτικές ικανότητες (π.χ. σύνθεση διατύπωσης περίπτωσης), τεχνικές δεξιότητες (π.χ. ικανότητα να χρησιμοποιούν ΓΣ τεχνικές πιο αποτελεσματικά), και διαπροσωπικές δεξιότητες (π.χ. ενσυναίσθηση για τον πελάτη). Η προσωπική πρακτική και αυτο-αντανάκλαση είναι μια βιωματική στρατηγική εξάσκησης, που παρέχει στους θεραπευτές μια δομημένη εμπειρία εφαρμογής της ΓΣΘ στον εαυτό τους και αναστοχασμού της εμπειρίας αυτής σε διάφορα στάδια (παρατήρηση, ερμηνεία και αξιολόγηση των σκέψεών, συναισθημάτων, σωματικών αισθήσεων και πράξεων).

Σκοπός: Σκοπός του Εργαστηρίου είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σχετικά με τη βιωματική στρατηγική εξάσκησης «Προσωπική πρακτική των τεχνικών της Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής θεραπείας /Αναστοχασμός από τους θεραπευτές προς τον εαυτό τους», τους στόχους, τα στάδια και τον τρόπο διεξαγωγής.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες αναμένεται μετά τη λήξη του εργαστηρίου να αποκτήσουν καλύτερη γνώση σχετικά με τα στάδια της προσωπικής πρακτικής, τον τρόπο εφαρμογής κάποιων τεχνικών στον εαυτό τους και την ανάπτυξη της αναστοχαστικής σκέψης.

Περιεχόμενο: Το Εργαστήριο θα περιλαμβάνει α) ένα θεωρητικό μέρος, στο οποίο θα παρουσιάζεται η πιο πρόσφατη βιβλιογραφία αναφορικά με την προσωπική πρακτική/αναστοχασμό, καθώς και β) ένα πρακτικό μέρος, στο οποίο θα γίνει πρακτική εξάσκηση και εμβάθυνση στον τρόπο προσωπικής εφαρμογής των τεχνικών και του αναστοχασμού.

Μέθοδος: Η παρουσίαση του θεωρητικού μέρους θα έχει τη μορφή διάλεξης, υπό τη μορφή power point και συζήτησης με τους συμμετέχοντες, ενώ το πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει βιωματικές ασκήσεις.

Συμμετέχουν: Το Εργαστήριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα στους απόφοιτους της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και σε όσους σπουδαστές έχουν ολοκληρωσει με επιτυχία το θεωρητικό μέρος σπουδών (β΄ενότητα σπουδών), καθώς και σε επαγγελματίες ψυχολόγους και ψυχιάτρους, που έχουν εκπαιδευτεί στο γνωσιακό-συμπεριφοριστικό μοντέλο θεραπείας.

Τρόπος διεξαγωγής: Το Εργαστήριο προσφέρεται για ταυτόχρονη εξ αποστάσεως και δια ζώσης παρακολούθηση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα).

Δηλώσεις συμμετοχής: με την αποστολή βιογραφικού στη Γραμματεία της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (secretary@cbt.edu.gr).

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Σύντομο βιογραφικό συντονιστριών:

H Μυρτώ Λεμονούδη σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση και είναι πιστοποιημένο μέλος από την European Association of Behavioral and Cognitive Therapy (E.A.B.C.T.) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Ε.Ε.Ε.Σ). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στην Α Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία της Behavioral Tech, και σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy - ACT).

Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές διατροφής και διαταραχές προσωπικότητας. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο περιλαμβάνουν φορείς ψυχικής υγείας, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής του δήμου Χαϊδαρίου, τον Συνεταιρισμό Δραστηριοτήτων Ψυχικής Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ» της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), το Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων του νοσοκομείου Γεννηματά, το Ψυχιατρικό Τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «η Σωτηρία», ως κοινωνικός επιστήμονας στη ΜΚΟ PRAKSIS, ως εξωτερικός συνεργάτης ψυχολόγος στο Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις “MDA Hellas” και στη Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στο Κύκλο Ευαισθητοποίησης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και έχει συνεργαστεί με το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - I.C.P.S ως εισηγήτρια σε σεμιναριακά μαθήματα.

Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, μεταφράσεις ξένων επιστημονικών συγγραμμάτων, καθώς και δημοσιεύσεις σε συνέδρια, αλλά και συνεργασίες σε έρευνες. Στην παρούσα φάση εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος γνωσιακής συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών ως εισηγήτρια σε εργαστήρια, μαθήματα του βασικού εκπαιδευτικού προγράμματος, και ως συντονίστρια ομάδων αυτογνωσίας και με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, όπου πραγματοποιεί Ομαδική Παρέμβαση με θέμα: Δεξιότητες Σύναψης Συντροφικών Σχέσεων.

Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: myrto_lem_@hotmail.com

H Έλλη Κουβαράκη σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Ψυχολογίας, Φ.Π.Ψ., Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών) και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση και είναι πιστοποιημένο μέλος από την European Association of Behavioral and Cognitive Therapy (E.A.B.C.T.) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Ε.Ε.Ε.Σ). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει τον εκπαιδευτικό κύκλο της Γ’ Παιδοψυχιατρικής Κλινικής - Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ν. Σμύρνης, διάρκειας δύο χρόνων, ο οποίος περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα σχετικά με την Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές διατροφής και διαταραχές προσωπικότητας. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο περιλαμβάνουν φορείς ψυχικής υγείας, όπως το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης «Γραμμή Σ.Ο.Σ» κατά της ενδοοικογενειακής βίας, το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών - Ψυχιατρική Κλινική και το Κέντρο Πρόληψης Περιστερίου. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς με θέμα: «Παρουσιάσεις περιστατικών», «Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία οριακής διαταραχής προσωπικότητας» και «Διαταραχές προσωπικότητας-Κλινικές περιπτώσεις». Συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συντονίζει Ομαδικό Πρόγραμμα με θέμα «Δεξιότητες Σύναψης Διαπροσωπικών/Διαφυλικών σχέσεων. Παράλληλα, ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα ως ψυχολόγος.

Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: ellikiak@windowslive.com και η προσωπική της ιστοσελίδα: www.kouvaraki.com.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα