Σεμινάριο διάρκειας 10 ωρών με τίτλο: Βιολογικές παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα πλαίσια της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας στην ανθεκτική σχιζοφρένεια.

Χρόνος διεξαγωγής: 10 & 11 Δεκεμβρίου 2011

Εισηγητές: Ρακιτζή, Στ. & Γεωργιλά, Π.

Στόχος: Το 30% των ασθενών με σχιζοφρένεια δεν εμφανίζει ικανοποιητικά αποτελέσματα στην θεραπεία. Αυτοί οι ασθενείς απασχολούν περισσότερο τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας (επείγοντα, νομικές υπηρεσίες). Θεραπεία εκλογής θεωρείται η κλοζαπίνη και οι περισσότερες μελέτες αναδεικνύουν την υπεροχή της, ενώ και τα λοιπά άτυπα αντιψυχωσικά κερδίζουν πιθανώς έδαφος. Η ηλεκτροσπασμοθεραπεία έχει επίσης θεραπευτική ένδειξη. Η βασική θεραπεία των ασθενών αυτών είναι η φαρμακοθεραπεία. Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία είναι αποτελεσματική για τους ασθενείς με ανθεκτική σχιζοφρένεια, κυρίως για τα επίμονα θετικά συμπτώματα και για τα δευτερεύοντα αρνητικά συμπτώματα, σε συνδυασμό πάντα με την φαρμακοθεραπεία. Τα αρνητικά συμπτώματα της νόσου διακρίνονται σε δευτερογενή (οφειλόμενα σε παρενέργειες φαρμάκων) και σε πρωτογενή (οφειλόμενα στη νόσο) και αποτελούν μέχρι σήμερα ένα ευρύτατο πεδίο έρευνας.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Επιδιώκουμε οι συμμετέχοντες: Να εξοικειωθούν στον συνδυασμό βιολογικών παρεμβάσεων και παρεμβάσεων στα πλαίσια της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας για την ανθεκτική σχιζοφρένεια στην κλινική πράξη.

Συμμετέχουν: Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν ειδικοί ψυχικής υγείας (Ψυχολόγοι, Ψυχίατροι) και σπουδαστές του ΙΕΘΣ.

Περιεχόμενο: Οι ενότητες του ομαδικού προγράμματος που θα καλυφθούν στο σεμινάριο είναι οι ακόλουθες:
Βιολογικές παρεμβάσεις στην ανθεκτική Σχιζοφρένεια
Παρεμβάσεις της γνωσιακής συμπεριφοριστικής ψυχοθεραπείας στην ανθεκτική σχιζοφρένεια
Παρουσίαση περιστατικών

Μέθοδος:Την πρώτη μέρα του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες πακέτο σημειώσεων και βιβλιογραφία. Προφορικές εισηγήσεις, παρουσίαση περιστατικών από τις εισηγήτριες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην διεξαγωγή του σεμιναρίου παρουσιάζοντας και δικά τους περιστατικά.

Βιβλιογραφία:
Χριστοδούλου, Γ.Ν., και Συνεργάτες. (2000). Ψυχιατρική. ΒΗΤΑ Ιατρικές Εκδόσεις, Αθήνα.
Lincoln, T. (2006). Kognitive Verhaltenstherapie der Schizophrenie. Hogrefe: Göttingen.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Σταυρούλα Ρακιτζή σπούδασε ψυχολογία στο Georg-August-Πανεπιστήμιο του Göttingen στην Γερμανία, όπου και εξειδικεύτηκε στην κλινική ψυχολογία. Είναι κάτοχος του Ευρωπαϊκού Διπλώματος Ψυχολογίας. Εργάστηκε για ένα χρονικό διάστημα στο ΚΕΕΛ. Από το 2003 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εκπαιδεύτηκε στην γνωσιακή-συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία στο ΙΕΘΣ. Είναι πιστοποιημένη ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακής-συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης (CBT 10-026). Από το 2006 συνεργάζεται με τον καθηγητή Κλινικής Ψυχολογίας και υπεύθυνο για την έρευνα στην ψυχοθεραπεία στην πανεπιστημιακή ψυχιατρική κλινική της Βέρνης στην Ελβετία, κ. V. Roder, με σκοπό την προώθηση και εφαρμογή του ΙΡΤ (Integrated Psychological Therapy) σε ελληνικό πληθυσμό. Εφαρμόζει το ΙΡΤ στο ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» και είναι υποψήφια διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας πανεπιστημίου Ελβετίας. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην εφαρμογή του ΙΡΤ, στην θεραπεία της Σχιζοφρένειας, της Μετατραυματικής Διαταραχής ΄Αγχους και στην εφαρμογή ομαδικών προγραμμάτων γνωσιακής- συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Είναι μέλος του BDP (Bundesverband Deutscher Psychologinnen und Psychologen e. V.), της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΕΕΕΣ) και της EABCT.

H Πολυξένη Γεωργιλά είναι Διευθύντρια του ψυχιατρικού τμήματος ενηλίκων του «Γ. Γεννηματάς». Σπούδασε Ιατρική στο πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε ειδικότητα στη νευρολογία-ψυχιατρική στο Αιγινήτειο. Έχει δουλέψει στο τμήμα ψυχογηριατρικής του ΨΝΑ, στην νευρολογική κλινική του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», στη μονάδα Εφήβων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και στα κέντρα υγείας του Μαρκόπουλου, Λαυρίου και Κορωπίου. Έχει κάνει μετεκπαίδευση στην πανεπιστημιακή κλινική Karolinska στη Στοκχόλμη στις συναισθηματικές διαταραχές, στα προγράμματα μεθαδόνης και σε ομάδες αλκοολικών. Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα της γνωσιακής Θεραπείας του καθ. Παπακώστα στο Αιγινήτειο. Από το 1986 εργάζεται στο ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων του «Γ. Γεννηματάς» και σήμερα είναι διευθύντρια του τμήματος. Είναι η πρώτη ψυχίατρος στην Ελλάδα, η οποία συντονίζει και συμμετέχει ενεργά στην εφαρμογή του ΙΡΤ στο ψυχιατρικό τμήμα ενηλίκων του «Γ. Γεννηματάς». Υπήρξε αντιπρόεδρος του Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής. Είναι μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, της Ελληνικής Νευρολογικής Εταιρείας, της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας και της Ένωσης Ψυχιάτρων Γενικού Νοσοκομείου. Είναι μέλος της επιτροπής ψυχικής υγείας στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.