Εργαστήριο Διεπαγγελματικής Συμβουλευτικής

Χρόνος: Εργαστήριο διαρκείας είκοσι οκτώ (28) ωρών (επτά συναντήσεις οι οποίες έχουν βιωματικό χαρακτήρα και διάρκεια τεσσάρων (4) διδακτικών ωρών η κάθε μία). Κόστος συμμετοχής: 300 ευρώ.

Εισηγήτριες: Θεανώ Καλλινικάκη και Βασιλική Ρότσικα

Στόχος: Η διευκόλυνση, βελτίωση και η μεγιστοποίηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας επαγγελματιών διαφόρετικών ειδικοτήτων που ανήκουν σε μια διεπιστημονική ομάδα η οποία καλείται να παρέχει υπηρεσίες σε άτομα και ομάδες ατόμων.

Συμμετέχοντες:
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες και σε στελέχη υπηρεσιών και προγραμμάτων που λόγω της φύσης της εργασίας τους συνεργάζονται με άλλους επαγγελματίες, στελέχη και υπηρεσίες, ή βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση με άλλους όπως πελάτες, μαθητές, εξυπηρετούμενους. Aπευθύνεται σε εργαζόμενους σε φορείς υγείας (γιατρούς, νοσηλευτές, μαίες), ψυχικής υγείας (ψυχίατρους, παιδοψυχίατρους, ψυχολόγους, λογοπεδικούς, εργοθεραπευτές, νοσηλευτές), εκπαίδευσης – ειδικής αγωγής – επαγγελματικής κατάρτισης (εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων, ειδικούς δασκάλους, παιδαγωγούς ), και σε στελέχη κοινωνικής πρόνοιας και παιδικής προστασίας (κοινωνικούς λειτουργούς, επιμελητές ανηλίκων) κ.α.

Η παρουσία και ενεργός συμμετοχή όλων των μελών είναι απαραίτητη σε όλες τις συνεδρίες .

Αριθμός συμμετεχόντων: 15 (ανώτερος).

Περιεχόμενο:

 • Εισαγωγή στη Διεπαγγελματική Συμβουλευτική
 • Εμπόδια και δυσκολίες στη διεπιστημονική - διεπαγγελματική συνεργασία
 • Επαγγελματική ταυτότητα – αυτοδιαχείριση επαγγελματικού ρόλου.
 • Μοντέλα Διεπαγγελματικής Συμβουλευτικής
 • Προβολή εκπαιδευτικού VIDEO και σχολιασμός του
 • Βιωματικές ασκήσεις βασισμένες σε σενάρια που προτείνονται από τα μέλη του εργαστηρίου
 • Ομοιότητες και διαφορές της Διεπαγγελματικής Συμβουλευτικής με/ από τις άλλες μορφές συνεργασίας
 • Αξιοποίηση της Διεπαγγελματικής Συμβουλευτικής σε ποικίλα εργασιακά πλαίσια

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Πέμπτη 16.00 - 20.00

 1. 16.1.2014
 2. 23.1.2014
 3. 6. 2. 2014
 4. 20.2.2014
 5. 6.3.2014
 6. 20.3.2014
 7. 27.3.2014

Βιογραφικά Σημειώματα
Η Θεανώ Καλλινικάκη είναι Καθηγήτρια Κοινωνικής Εργασίας του Τμήματος Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.
Έχει ειδίκευση και μακρόχρονη κλινική εμπειρία στους τομείς ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Τα ενδιαφέροντα της εστιάζονται στη διδασκαλία και την έρευνα της κλινικής κοινωνικής εργασίας και της εκπαιδευτικής και κοινωνικής ένταξης ομάδων με προέλευση από μειονότητες και στη διεπαγγελματική συμβουλευτική. Eπίσης στην έρευνα μεταπαρακολούθησης ατόμων με διάχυτη διαταραχή στην ανάπτυξη και βίωση ψυχωτικού επεισοδίου στην εφηβεία.
Είναι διευθύντρια του Εργαστηρίου Κοινωνικής Κοινοτικής Εργασίας και Συμβουλευτικής του ΔΠΘ και του ΠΜΣ "Κοινωνική Πολιτική και Κοινωνική Εργασία", και μέλος της Ειδικής Διεπιστημονικής Επιτροπής του Διαπανεπιστημιακού-Διατμηματικού ΠΜΣ, ΕΚΠΑ και ΔΠΘ «Συμβουλευτική Ψυχολογία και Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση, την Υγεία, την Εργασία". Είναι συγγραφέας και επιμελήτρια έκδοσης βιβλίων Κοινωνικής Εργασίας, ενώ πολλά άρθρα της έχουν δημοσιευθεί σε συλλογικούς τόμους και περιοδικά.

Η κα Β. Ρότσικα –Φραγκάκη σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έκανε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στην Σορβόννη στο Πανεπιστήμιο René Descartes με υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Εκπόνησε το διδακτορικό της στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εργάζεται στην Υπηρεσία Παιδιών και Εφήβων του Κέντρου Κοινοτικής Ψυχικής Υγιεινής της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πολύχρονη εμπειρία στη χορήγηση και ερμηνεία των ψυχομετρικών εργαλείων .
Έχει εκπαιδευτεί στην Διεπαγγελματική Συμβουλευτική και έχει συνδιευθύνει με τη κα Καλλινικάκη εργαστήρια Διεπαγγελματικής Συμβουλευτική στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Κλινικής Ψυχολογίας, στο ΕΠΙΨΥ και στο ΕΛΕΠΑΠ.

Επικοινωνία - Δηλώσεις συμμετοχής
τηλ. 210 3840803
e-mail: info@cbt.edu.gr
Δευτέρα έως Παρασκευή, 15.00 - 21.00

Βιβλιογραφία:

 1. Brown, D., Pryzwansky, W. B., Schulte, A. C. (2006). Ψυχολογική διαλεκτική συμβουλευτική. Εισαγωγή στη θεωρία και την πρακτική εφαρμογή. Μτφρ: Α. Λαμπροπούλου. Αθήνα: Τυπωθήτω. 
 2. Caplan G. (1970). The theory and practice of mental health consultation. London: Tavistock.
 3. Steinberg, D. (1989). Interprofessional Consultation,
  Oxford: Blackwell Scientific Publications.
 4. Ελληνική Εταιρία Ψυχικής Υγιεινής και Νευροψυχιατρικής του Παιδιού (1994): Διεπαγγελματική Συμβουλευτική. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 5. Ρότσικα Κ., Καλλινικάκη, Θ. (2000). «Διεπαγγελματική συμβουλευτική: πως και γιατί?», ένα βιντεοσκοπημένο παράδειγμα». Στο Σ. Καλαντζή, Η. Μπεζεβέγκης (επιμ), Θέματα επιμόρφωσης ευαισθητοποίησης στελεχών ψυχικής υγείας παιδιών εφήβων. Σελ. 387--395. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.
 6. Φραγκούλη Α., Παπαθεοφίλου Ρ., Καλλινικάκη, Θ. (2000). "Διεπαγγελματική Συμβουλευτική: Η χρησιμότητα της σε ιατροπαιδαγωγικά κέντρα και σε ειδικά σχολεία». Στο Επιμ Σ. Καλαντζή και Η. Μπεζεβέγκης (επιμ), Θέματα επιμόρφωσης ευαισθητοποίησης στελεχών ψυχικής υγείας παιδιών εφήβων. Σελ. 373-385. Αθήνα: Ελληνικά Γράμματα.