Εργαστήριο Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I)

Η Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών διοργανώνει Εργαστήριο εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I) με τη Μαίρη Νταφούλη το Σάββατο 18 Μαρτίου 2023 και ώρες 10.30 - 15.30.

Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου με ποικίλες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην υγεία του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έναρξη ή στη διατήρηση του ύπνου ή/και από πρώιμη αφύπνιση παρά τη θέληση του ατόμου, με σημαντική δυσφορία αλλά και στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο επιπολασμός της αϋπνίας είναι σχετικά μεγάλος, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχει από συμπτώματα αϋπνίας και περίπου το 10% πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I) θεωρείται ως η μόνη μη φαρμακευτική θεραπεία εκλογής για την αϋπνία. Ως τώρα έχουν δημοσιευτεί 15 μεταναλύσεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ΓΣΨ στην πρωτοπαθή αϋπνία, αλλά και στην αϋπνία ως μια συνοσηρή κλινική οντότητα (Riemnann et al., 2017). Επιτυχής έχει αποδειχτεί η ατομική αλλά και η ομαδικού τύπου ΓΣΘ.

Η CBT-I περιλαμβάνει την ψυχοεκπαίδευση/εκμάθηση κανόνων υγιεινής του ύπνου, περιορισμό του ύπνου, ασκήσεις χαλάρωσης και γνωσιακή αναδόμηση των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων για την αϋπνία. Μέχρι στιγμής οι διερευνήσεις εστιάζονται κυρίως στην αντιμετώπιση της αϋπνίας μέσω της CBT-I. Ωστόσο, φαίνεται ότι η CBT-I εφαρμόζεται και σε άλλες διαταραχές ύπνου (λ.χ. ΣΑΥΥ, παραϋπνίες).

Διεξαγωγή:. Το εργαστήριο προσφέρεται για ταυτόχρονη δια ζώσης και σύγχρονη εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Η υλοποίηση της δια ζώσης συνάντησης θα είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και υπάρχει το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, το Εργαστήριο να γίνει αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Συμμετέχοντες: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους ή πιστοποιημένους γνωσιακούς- συμπεριφορικούς θεραπευτές με ενδιαφέρον για τις διαταραχές του ύπνου.

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 στο secretary@cbt.edu.gr με την αποστολή βιογραφικού.

Περισσότερες πληροφορίες: https://cbt.edu.gr/erg/CBT-I

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα