Εργαστήριο Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I) και των Παραϋπνιών

Συντονίστρια: Δρ. Μαίρη Νταφούλη, Ψυχολόγος

Η Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών διοργανώνει Εργαστήριο εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I) και των Παραϋπνιών με τη Δρ. Μαίρη Νταφούλη το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 και ώρες 10.30 - 15.30.

Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου με ποικίλες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην υγεία του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έναρξη ή στη διατήρηση του ύπνου ή/και από πρώιμη αφύπνιση παρά τη θέληση του ατόμου, με σημαντική δυσφορία αλλά και στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο επιπολασμός της αϋπνίας είναι σχετικά μεγάλος, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχει από συμπτώματα αϋπνίας και περίπου το 10% πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I) θεωρείται ως η μόνη μη φαρμακευτική θεραπεία εκλογής για την αϋπνία. Ως τώρα έχουν δημοσιευτεί 15 μεταναλύσεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ΓΣΨ στην πρωτοπαθή αϋπνία, αλλά και στην αϋπνία ως μια συνοσηρή κλινική οντότητα (Riemnann et al., 2023).

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν τα οφέλη των τεχνικών της ΓΣΘ και στις παραϋπνίες. Oι παραϋπνίες είναι διαταραχές του ύπνου που εκδηλώνουν κινητικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Συμβαίνουν κατά το ΝREM και REM ύπνο. Είναι πολύ συχνές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία και δεν αποτελούν πάντα λόγο ανησυχίας. Ωστόσο, αν συνεχίζονται και στην ενήλικη ζωή χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης. Η ΓΣΘ στις παραϋπνίες έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση των παραϋπνικών επεισοδίων, στην ποιότητα ύπνου αλλά και στη μείωση του άγχους που συχνά προδιαθέτουν ή συντηρούν τα επεισόδια.

Διεξαγωγή: Το εργαστήριο προσφέρεται για ταυτόχρονη δια ζώσης και σύγχρονη εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Η υλοποίηση της δια ζώσης συνάντησης θα είναι εναρμονισμένη με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και υπάρχει το ενδεχόμενο, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας, το Εργαστήριο να γίνει αποκλειστικά μέσω τηλεδιάσκεψης.

Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ

Συμμετέχοντες: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους ή πιστοποιημένους γνωσιακούς- συμπεριφορικούς θεραπευτές με ενδιαφέρον για τις διαταραχές του ύπνου.

Δηλώσεις συμμετοχής: μέχρι την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρείτε εδώ .

Περισσότερες πληροφορίες: https://cbt.edu.gr/erg/CBT-I

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα