Εργαστήριο Βασικής Εκπαίδευσης για Συνοδούς Παράλληλης Στήριξης

Συντονίστρια: Δρ. Βάννα Κοτζιά

Ο στόχος του Εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να αποκτήσουν τις γνώσεις και την μεθοδολογία, με συγκεκριμένα πρακτικά βήματα, ώστε να μπορούν να αναπτύξουν το κατάλληλο πρόγραμμα στήριξης και παρέμβασης για τους μαθητές τους, για όποιες δυσκολίες και αν παρουσιάζουν, κατανοώντας το ψυχολογικό υπόβαθρο και ακολουθώντας εμπειρικά και ερευνητικά τεκμηριωμένες μεθόδους και στρατηγικές.

Το σημαντικότερο κομμάτι του ρόλου είναι η σωστή διαμόρφωση του εξατομικευμένου αυτού προγράμματος στήριξης και παρέμβασης για το παιδί, με στόχο την ανάπτυξη της αυτονομίας και των δεξιοτήτων για αποτελεσματική διαχείριση των δυσκολιών που εντοπίζονται, με απώτερο σκοπό την ευημερία, την ακαδημαϊκή πρόοδο και την βέλτιστη ψυχική ανθεκτικότητα.

Περιεχόμενο Εργαστηρίου:

Σάββατο 15 Μαρτίου 2025

  • Το πλαίσιο του ρόλου του/της συνοδού παράλληλης στήριξης
  • Σύντομη εισήγηση στους βασικούς τύπους μαθησιακών δυσκολιών
  • Ερευνητικά τεκμηριωμένες προσαρμοσμένες διδακτικές μέθοδοι (όπως η διαφοροποιημένη διδασκαλία (differentiation) και η μέθοδος της σκαλωσιάς (Scaffolding), βασισμένη στην θεωρία της Ζώνης Επικείμενης Ανάπτυξης του Vygotsky (Zone of Proximal Development)
  • Η επίδραση του εκπαιδευτικού (teacher effects) και εφαρμογές θεωρίας κινήτρων στην μάθηση
  • Μεταγνώση (Metacognition): Στρατηγικές διδασκαλίας μεταγνωσιακών δεξιοτήτων για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της αυτονομίας στην μάθηση

Κυριακή 16 Μαρτίου 2025

  • Συναισθηματικές ανάγκες και συναισθηματική στήριξη από τον/την συνοδό
  • Πρακτικές διαχείρησης συμπεριφοράς (κατανόηση της συμπεριφοράς ως επικοινωνία κάποιας ανάγκης, εργαλεία και στρατηγικές στήριξης δυσκολιών συναισθηματικής ρύθμισης και κοινωνικών δεξιοτήτων)
  • Καλλιέργεια δεξιοτήτων και πρακτικών στρατηγικών για την αποτελεσματική συνεργασία με δασκάλους, γονείς και άλλους ειδικούς και την διαχείριση δύσκολων συναντήσεων
  • Ο αναστοχασμός ως βασικό εργαλείο του συνοδού παράλληλης στήριξης (Reflective practice)

Διεξαγωγή: 15-16 Μαρτίου 2025, 10.30 - 15.30. Το σεμινάριο προσφέρεται για ταυτόχρονη εξ αποστάσεως και δια ζώσης παρακολούθηση στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα).

Σκοπός: Το παρόν Εργαστήριο έχει σκοπό να προσφέρει έναν πρακτικό οδηγό μεθόδων και τεχνικών/στρατηγικών για την ολοκληρωμένη στήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Οι συμμετέχοντες θα κατανοήσουν το θεωρητικό υπόβαθρο της προσέγγισης και των τεχνικών και θα είναι σε θέση να τις εφαρμόσουν άμεσα στα πλαίσια της κατανόησης, αξιολόγησης και στρατηγικής στήριξης των παιδιών που συνοδεύουν.

Μέθοδος: Το Εργαστήριο αυτό παρέχει συνδυαστικά θεωρητική γνώση και πρακτικά εργαλεία για την καθημερινή εφαρμογή στο γενικό σχολείο και στις σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης. Θα υπάρχουν εισηγήσεις, πρακτική εξάσκηση σε τεχνικές, και ασκήσεις και αναλύσεις περιπτώσεων σε μικρές ομάδες.

Συμμετέχοντες: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε όλους τους συνοδούς παράλληλης στήριξης, ψυχολόγους, ειδικούς ψυχικής υγείας εκπαιδευτικούς και ειδικούς παιδαγωγούς και όσους επιθυμούν να εργαστούν ως συνοδοί.

Υλικό: Θα δοθεί φάκελος άρθρων, σημειώσεις και εκπαιδευτικό υλικό.

Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ.

Δηλώσεις συμμετοχής: Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική αίτηση μέχρι την Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025.

Με την ολοκλήρωση του Εργαστηρίου θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα