Εργαστήριο "Ομαδική Παρέμβαση Δεξιοτήτων Σύναψης Συντροφικών Σχέσεων σύμφωνα με το Γνωσιακό Συμπεριφοριστικό μοντέλο"

Συντονίστριες: Έλλη Κουβαράκη & Μυρτώ Λεμονούδη

Η σύναψη μίας συντροφικής σχέσης αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, που αφορά την ενεργό αλληλεπίδραση, συμμετοχή και προσπάθεια και των δύο πλευρών. Σύμφωνα με τα ερευνητικά δεδομένα φαίνεται ότι το κοινωνικό φύλο, οι μύθοι και τα στερεότυπα, καθώς και οι πεποιθήσεις των ατόμων για την προσέγγιση ενός συντρόφου και τη διαδικασία σύναψης μίας σχέσης διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο κατά το στάδιο του φλερτ όσο και στα υπόλοιπα στάδια της επιλογής και της αναζήτησης ερωτικού συντρόφου. Παράλληλα, φαίνεται πως οι άνθρωποι παρουσιάζουν και ελλείμματα στις κοινωνικές δεξιότητες προσέγγισης και αναζήτησης συντρόφου. Μία ικανοποιητική ερωτική σχέση που διαπνέεται από συντροφικότητα, κατανόηση, σεβασμό και αμοιβαιότητα συμβάλλει σε μία ισορροπημένη προσωπική ζωή και στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του ατόμου.

Σκοπός: να παρουσιαστεί το σύγχρονο θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο και τις τεχνικές και δεξιότητες που εφαρμόζονται στους συμμετέχοντες της ομαδικής παρέμβασης, σύμφωνα με το Γνωσιακό – Συμπεριφοριστικό Μοντέλο. Επιδίωξη του Εργαστηρίου είναι η προσομοίωση της ομαδικής παρέμβασης που λαμβάνει χώρα στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών.

Μέθοδος: Στο Εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση των θεωριών για τις συντροφικές σχέσεις, της ολοκληρωμένης ομαδικής παρέμβασης σύναψης συντροφικών σχέσεων και των τεχνικών που εφαρμόζονται , απαρτιώνοντας το θεωρητικό-ερευνητικό υπόβαθρο μέσω βιωματικών και διαδραστικών ασκήσεων σε μικρές ομάδες μεταξύ των μελών.

Συμμετέχοντες: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας και σε φοιτητές συναφών ειδικοτήτων.

Σύντομο βιογραφικό:

H Έλλη Κουβαράκη σπούδασε Ψυχολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Πρόγραμμα Ψυχολογίας, Φ.Π.Ψ., Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών) και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση και είναι πιστοποιημένο μέλος από την European Association of Behavioral and Cognitive Therapy (E.A.B.C.T.) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Ε.Ε.Ε.Σ). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει τον εκπαιδευτικό κύκλο της Γ’ Παιδοψυχιατρικής Κλινικής - Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Ν. Σμύρνης, διάρκειας δύο χρόνων, ο οποίος περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα σχετικά με την Οικογενειακή Ψυχοθεραπεία. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές διατροφής και διαταραχές προσωπικότητας. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο περιλαμβάνουν φορείς ψυχικής υγείας, όπως το Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παλλήνης, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), το Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης «Γραμμή Σ.Ο.Σ» κατά της ενδοοικογενειακής βίας, το Σισμανόγλειο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών - Ψυχιατρική Κλινική και το Κέντρο Πρόληψης Περιστερίου. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς με θέμα: «Παρουσιάσεις περιστατικών», «Γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία οριακής διαταραχής προσωπικότητας» και «Διαταραχές προσωπικότητας-Κλινικές περιπτώσεις». Συνεργάζεται με το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου συντονίζει Ομαδικό Πρόγραμμα με θέμα «Δεξιότητες Σύναψης Διαπροσωπικών/Διαφυλικών σχέσεων. Παράλληλα, ασκεί ιδιωτικό επάγγελμα ως ψυχολόγος.

H Μυρτώ Λεμονούδη σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση και είναι πιστοποιημένο μέλος από την European Association of Behavioral and Cognitive Therapy (E.A.B.C.T.) και την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς (Ε.Ε.Ε.Σ). Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στην Α Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, έχει ολοκληρώσει πρόγραμμα εκπαίδευσης στη Διαλεκτική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία της Behavioral Tech, και σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στη Θεραπεία Αποδοχής και Δέσμευσης (Acceptance and Commitment Therapy - ACT).

Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής σε ανθρώπους με αγχώδεις διαταραχές, συναισθηματικές διαταραχές, διαταραχές διατροφής και διαταραχές προσωπικότητας. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο περιλαμβάνουν φορείς ψυχικής υγείας, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής του δήμου Χαϊδαρίου, τον Συνεταιρισμό Δραστηριοτήτων Ψυχικής Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ» της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), το Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων του νοσοκομείου Γεννηματά, το Ψυχιατρικό Τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «η Σωτηρία», ως κοινωνικός επιστήμονας στη ΜΚΟ PRAKSIS, ως εξωτερικός συνεργάτης ψυχολόγος στο Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις “MDA Hellas” και στη Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στο Κύκλο Ευαισθητοποίησης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και έχει συνεργαστεί με το Κολλέγιο Ανθρωπιστικών Επιστημών - I.C.P.S ως εισηγήτρια σε σεμιναριακά μαθήματα.

Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, μεταφράσεις ξένων επιστημονικών συγγραμμάτων, καθώς και δημοσιεύσεις σε συνέδρια, αλλά και συνεργασίες σε έρευνες. Στην παρούσα φάση εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος γνωσιακής συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Παράλληλα, συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών ως εισηγήτρια σε εργαστήρια, μαθήματα του βασικού εκπαιδευτικού προγράμματος, και ως συντονίστρια ομάδων αυτογνωσίας και με το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, όπου πραγματοποιεί Ομαδική Παρέμβαση με θέμα: Δεξιότητες Σύναψης Συντροφικών Σχέσεων.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα