Εργαστήριο Εκπαίδευσης στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I)

Συντονίστρια: Μαίρη Νταφούλη, Ψυχολόγος, MSc

Η αϋπνία είναι μια συχνή διαταραχή του ύπνου με ποικίλες επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην υγεία του ατόμου. Χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην έναρξη ή στη διατήρηση του ύπνου ή/και από πρώιμη αφύπνιση παρά τη θέληση του ατόμου, με σημαντική δυσφορία αλλά και στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο επιπολασμός της αϋπνίας είναι σχετικά μεγάλος, περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού πάσχει από συμπτώματα αϋπνίας και περίπου το 10% πληροί τα κριτήρια της διαταραχής.

Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία της Αϋπνίας (CBT-I) θεωρείται ως η μόνη μη φαρμακευτική θεραπεία εκλογής για την αϋπνία. Ως τώρα έχουν δημοσιευτεί 15 μεταναλύσεις που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της ΓΣΨ στην πρωτοπαθή αϋπνία, αλλά και στην αϋπνία ως μια συνοσηρή κλινική οντότητα (Riemnann et al., 2017). Επιτυχής έχει αποδειχτεί η ατομική αλλά και η ομαδικού τύπου ΓΣΘ.

Η CBT-I περιλαμβάνει την ψυχοεκπαίδευση/εκμάθηση κανόνων υγιεινής του ύπνου, περιορισμό του ύπνου, ασκήσεις χαλάρωσης και γνωσιακή αναδόμηση των δυσλειτουργικών πεποιθήσεων για την αϋπνία. Μέχρι στιγμής οι διερευνήσεις εστιάζονται κυρίως στην αντιμετώπιση της αϋπνίας μέσω της CBT-I. Ωστόσο, φαίνεται ότι η CBT-I εφαρμόζεται και σε άλλες διαταραχές ύπνου (λ.χ. ΣΑΥΥ, παραϋπνίες).

Σκοπός: Το εργαστήριο έχει ως στόχο την εξοικείωση των συμμετεχόνων με την αντιμετώπιση των διαταραχών ύπνου και κυρίως της αϋπνίας. Θα γίνει λεπτομερής παρουσίαση του πρωτοκόλλoυ της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας της Αϋπνίας (CBT-I) και θα συζητηθεί η εφαρμογή του σε άλλες διαταραχές ύπνου.

Μέθοδος: Στο εργαστήριο θα γίνει παρουσίαση των βιολογικών και ψυχολογικών μηχανισμών του ύπνου και των διαταραχών του, και των μεθόδων διάγνωσης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των διαταραχών ύπνου. Θα γίνει αναλυτική παρουσίαση της ολοκληρωμένης παρέμβασης της Γνωσιακής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας της Αϋπνίας (CBT-I) και θα συζητηθούν κλινικά περιστατικά. Θα υπάρξει δυνατότητα εποπτείας περιστατικών με άξονα τη CBT-I, μετά το πέρας του σεμιναρίου.

Πιστοποίηση: Δεν υπάρχει επίσημη πιστοποίηση για την CBT-I μέχρι στιγμής από την Ευρωπαική Εταιρεία Έρευνας του Ύπνου (ESRS). Yπάρχει όμως ομάδα εργασίας, το European Insomnia Network (EIN) όπου μπορεί να συμμετάσχει όποιος έχει ενεργή ερευνητική και κλινική ενασχόληση με το CBT-I και είναι μέλος της Ευρωπαικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου.

Συμμετέχοντες: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους και πιστοποιημένους Γνωσιακούς- Συμπεριφορικούς θεραπευτές με ενδιαφέρον για τις διαταραχές του ύπνου.

Σύντομο βιογραφικό:

Η Μαίρη Z. Νταφούλη, είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονικής, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιατρική του Ύπνου, στην Ιατρική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και υποψήφια διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει λάβει Accreditation από τη European Association for Behavioural and Cognitive Therapies από το 2015.

Είναι επιστημονική συνεργάτης της Α’Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ, στη Μονάδα Μελέτης Ύπνου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου και είναι συνέργατης και η υπεύθυνη ψυχολόγος για τη Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία της αϋπνίας (CBT-I) στο Εργαστήριο Ύπνου, του Ερρίκος Ντυνάν. Από το 2015 διατηρεί ιδιωτικό γραφείο.

Έχει ειδικευτεί στην Ιατρική Ύπνου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βέρνης, στην Κλινική “Sleep Wake Epilepsy Center”, όπου εργάστηκε ως ερευνήτρια και συνεχίζει την έρευνα στο πλαίσιο της διδακτορικής της διατριβής. Περαιτέρω εξειδικεύτηκε στην Κλινική Διαταραχών Ύπνου, στο Boerhaave Sleep Centrum, στο Άμστερνταμ και συμμετείχε στο εντατικό summer school “Sleep and Chronobiology”, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στις διαταραχές ύπνου και τη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία. Μέχρι σήμερα έχει έξι δημοσιευμένες εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές και είκοσι εργασίες σε Πανελλήνια και Παγκόσμια Συνέδρια. Τα τελευταία χρόνια συμμετέχει ως διδάσκουσα σε Μεταπτυχιακά και άλλα εκπαιδευτικά Προγράμματα με βασικό άξονα τη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία και τις Διαταραχές Ύπνου.

Έχει λάβει δύο σημαντικές υποτροφίες ως early career researcher από την European Sleep Research Society (2019) και από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης (2019). Είναι μέλος της European Association for Behavioural and Cognitive Therapies (EABCT), της Ελληνικής Εταιρείας Γνωστικής Συμπεριφορικής Ψυχοθεραπείας (ΕΕΓΣΨ), της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ), της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας του Ύπνου (ΕΕΕΥ), της European Sleep Research Society (ESRS) και της World Sleep Society.

Βιβλιογραφία:
Riemann D. et. al. European guideline for the diagnosis and treatment of insomnia. J Sleep Res. 2017 Dec;26(6):675-700.

Morin CM. Cognitive-behavioral approaches to the treatment of insomnia. J Clin Psychiatry. 2004;65 Suppl 16:33-40.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα