Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος: Αξιολόγηση, Διάγνωση και Βέλτιστες Θεραπευτικές Παρεμβάσεις

Εισηγήτρια: Γενά Αγγελική, Κλινική Ψυχολόγος, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Διάρκεια: 5 ώρες

Στόχος: Παρουσίαση βασικών εισαγωγικών θεμάτων που άπτονται της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος συμπεριλαμβανομένων γενικών αρχών της αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Ευαισθητοποίηση των φοιτητών σε εισαγωγικές θεματικές που άπτονται της Διαταραχής Αυτιστικού Φάσματος συμπεριλαμβανομένων γενικών αρχών της αξιολόγησης, διάγνωσης και θεραπευτικής παρέμβασης, με έμφαση στη θεραπευτικής προσέγγιση της Πρώιμης Συμπεριφορικής Αναλυτικής Παρέμβασης (Early Intensive Behavioral Intervention).

Συμμετέχουν: Ψυχολόγοι, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι Παιδοψυχίατροι καθώς και ειδικοί Ψυχικής Υγείας που εργάζονται σε δομές που παρέχουν υποστήριξη ή/και θεραπεία σε παιδιά και εφήβους.

Περιεχόμενο: Εισαγωγή στις ακόλουθες θεματικές:

  • Χαρακτηριστικά της ΔΑΦ
  • Συμπτωματολογία και Διαγνωστικά Κριτήρια
  • Διαφοροδιάγνωση
  • Αξιολόγηση
  • Βασικές αρχές της Εφαρμοσμένης Ανάλυσης της Συμπεριφοράς
  • Τεχνικές Παρέμβασης
  • Ενταξιακές Τεχνικές
  • Βέλτιστες θεραπευτικές παρεμβάσεις

Μέθοδος: Χρήση power point, βιωματικών ασκήσεων και παιχνίδι ρόλων

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

H Γενά Αγγελική είναι Κλινική Ψυχολόγος και Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής στο Τμήμα Φιλοσοφίας – Παιδαγωγικής – Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν. Αθηνών. Σπούδασε Ψυχολογία και Κοινωνιολογία στο Παν. της Πόλης της Νέας Υόρκης, απ’ όπου έλαβε Master στην Κλινική Ψυχολογία και Διδακτορικό στην Πειραματική Αναπτυξιακή Ψυχολογία. Εκπόνησε διδακτορική διατριβή και εξειδικεύτηκε στον αυτισμό στο ερευνητικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης του Παιδιού στο Princeton (ΗΠΑ), ενώ διετέλεσε επιστημονική διευθύντρια του Alpine Learning Group της Νέας Υερσέης – Ινστιτούτα, όπου διεξάγεται πρωτοποριακή έρευνα και θεραπεία στον τομέα του αυτισμού. Δίδαξε στο Queens College του Παν. της Πόλης της Νέας Υόρκης. Στην Ελλάδα έχει εκλεγεί Επίκουρος Καθηγήτρια στο Παν. Αιγαίου, έχει διδάξει στα Παν. Θεσσαλίας και Αθηνών, όπου εκλέχθηκε Καθηγήτρια το 2012. Το ερευνητικό και συγγραφικό της έργο εστιάζεται στην Ανάλυση της Συμπεριφοράς, τον Αυτισμό και σε Θεραπευτικές Παρεμβάσεις στην Οικογένεια. Έχει συγγράψει 4 βιβλία, και πλήθος κεφαλαίων σε συλλογικούς τόμους και άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά. Διετέλεσε γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς και είναι συνεργάτης του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς. Είναι εκλεγμένο μέλος του Δ.Σ. των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, υπήρξε ιδρύτρια και επιστημονική υπεύθυνος του Κέντρου Ανάπτυξης και Εκπαίδευσης του Παιδιού, καθώς και ιδρυτικό μέλος, και νυν πρόεδρος του Ινστιτούτου Συστημικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς. Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις και υποτροφίες που της επιτρέπουν συνεχή επαφή με τα διεθνή δρώμενα στο ερευνητικό πεδίο της Ανάλυσης της Συμπεριφοράς και του Αυτισμού.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα