Γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία σε παιδιά και εφήβους με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή: Εισαγωγικό σεμινάριο

Εισηγήτρια: Δρ Λιαμάκη Γκόλφω, Κλινική Ψυχολόγος/Ψυχοθεραπεύτρια

Διάρκεια: 5 ώρες

Στόχος: Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (ΙΨΔ) αποτελεί μία από τις πιο συχνές διαταραχές της παιδικής και εφηβικής ηλικίας με συχνότητα εμφάνισης περίπου 1 στα 200 παιδιά και εφήβους και η οποία, χωρίς την κατάλληλη και την έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργικότητα του παιδιού σε σημαντικούς τομείς, όπως οι σχολικές επιδόσεις και/ή οι κοινωνικές συναναστροφές. Στόχος του σεμιναρίου είναι η παρουσίαση της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας και των τεχνικών θεραπείας που αναπτύχθηκαν ειδικά για παιδιά και έφηβους με ΙΨΔ.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Η κατανόηση της σημασίας της αναπτυξιακής προσέγγισης στη διάγνωση και θεραπεία της ΙΨΔ σε παιδιά και έφηβους και η παρουσίαση τεχνικών θεραπείας ειδικά προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των παιδιών και εφήβων με ΙΨΔ.

Συμμετέχουν: Tο σεμινάριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και συναφείς κλάδους καθώς και σε μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Περιεχόμενο:
Το σεμινάριο καλύπτει τις παρακάτω ενότητες:

  1. Εισαγωγή στη ΙΨΔ σε παιδιά και εφήβους
  2. Η αναπτυξιακή προσέγγιση στη διάγνωση και τη θεραπεία της ΙΨΔ σε παιδιά & εφήβους
  3. Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεώρηση της ΙΨΔ
  4. Μέθοδοι αξιολόγησης της ΙΨΔ σε παιδιά & εφήβους
  5. Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση στη θεραπεία της ΙΨΔ σε παιδιά και έφηβους
  6. Παρουσίαση μεθόδων θεραπείας προσαρμοσμένων στις ιδιαιτερότητες των παιδιών με ΙΨΔ
  7. Παρουσίαση κλινικού περιστατικού

Μέθοδος: Εισήγηση, παρουσίαση σχετικού οπτικο-ακουστικού υλικού.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Δρ. Λιαμάκη Γκόλφω, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στην Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Εκεί εκπαιδεύθηκε στη Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία (University College London) και έλαβε το Διδακτορικό της Δίπλωμα και την ειδίκευση του Κλινικού Ψυχολόγου από το Institute of Psychiatry, King’s College London. Στην συνέχεια, εργάσθηκε σε δημόσια νοσοκομεία του Λονδίνου και της Οξφόρδης, όπου απέκτησε πολυετή κλινική εμπειρία με ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών διαταραχών της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, όπως και των ενηλίκων. Από το 2006 εργάζεται ως Ψυχολόγος στην Α’ Ψυχιατρική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), όπου προσφέρει κλινικό, διδακτικό και ερευνητικό έργο. Είναι πιστοποιημένη Θεραπεύτρια Σχημάτων (Advanced Schema Therapist) και ασχολείται κλινικά με τη θεραπεία των Διαταραχών της Προσωπικότητας. Τα κλινικά και ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή σε όλο το ηλικιακό εύρος και οι Διαταραχές της Προσωπικότητας. Τον Οκτώβριο 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο της, Χωρίς Αμφιβολία: Μία εικονογραφημένη θεραπευτική ιστορία για παιδιά με Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή από τις Εκδόσεις Τόπος.

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα