Εργαστήριο "Αναβλητικότητα"

Συντονίστριες:
Αργυροπούλου Μαρία-Ιωάννα, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
Λεμονούδη Μυρτώ, MSc Κλινικής Ψυχολογίας

Διεξαγωγή: Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017, 16.00 - 21.00.
Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών, Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, 5ος όροφος.

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ. Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

Στόχος: Στόχος του Εργαστηρίου είναι η εκπαίδευση των συμμετεχόντων στον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων που παρουσιάζουν αναβλητικότητα στην εκτέλεση των καθημερινών τους καθηκόντων καθώς και η ευαισθητοποίηση σχετικά με το φαινόμενο της αναβλητικότητας και τους τρόπους αντιμετώπισης της.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες αναμένεται μετά τη λήξη του σεμιναρίου να αποκτήσουν μεγαλύτερη ευχέρεια στην αναγνώριση της δυλειτουργικής αναβλητικότητας, την ψυχομετρική αξιολόγηση καθώς και στην αντιμετώπισή της και να αναγνωρίζουν τις βασικές διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στα διάφορα είδη αναβλητικής συμπεριφοράς.

Συμμετέχουν: Το Εργαστήριο απευθύνεται σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (Π.χ. ψυχολόγοι, ψυχίατροι), εκπαιδευτικούς, σπουδαστές της ΕΓΣΣ, καθώς και σε φοιτητές συναφών ειδικοτήτων.

Περιεχόμενο: Το Εργαστήριο θα περιλαμβάνει α) ένα θεωρητικό μέρος, στο οποίο θα παρουσιαστεί η θεωρία και η έρευνα σχετικά με την αναβλητικότητα, εργαλεία ανίχνευσης και τεχνικές παρέμβασης και β) ένα βιωματικό μέρος με παραδείγματα και ασκήσεις, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξασκηθούν σε τεχνικές παρέμβασης μέσω παιχνιδιών ρόλων.
,
Μέθοδος: Η παρουσίαση του θεωρητικού μέρους θα έχει τη μορφή διάλεξης, υπό τη μορφή power point και συζήτησης με τους συμμετέχοντες, ενώ το πρακτικό μέρος θα περιλαμβάνει την μελέτη περιπτώσεων, την εξάσκηση μέσω παιχνιδιών ρόλων και τη συζήτηση σε μικρές ομάδες.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Η Μαρία Ιωάννα Αργυροπούλου είναι Διδ. Κλινικής Ψυχολογίας του Παν/μιου Αθηνών και απόφοιτη του προγράμματος εκπαίδευσης στη Γνωσιακή- Συμπεριφοριστική θεραπεία του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ). Είναι απόφοιτη του Τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας (κατεύθυνση Ψυχολογίας) καθώς και του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου ειδικεύτηκε σε μεταπτυχιακό επίπεδο στην Κλινική Ψυχολογία. Ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα ως Κλινικός ψυχολόγος. Έχει διδάξει μαθήματα σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ ήταν εισηγήτρια σε μαθήματα και σεμινάρια του ΙΕΘΣ, της ΕΕΕΣ και του College for Humanistic Sciences - I.C.P.S. Είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Δια-πολιτιστικής Ψυχολογίας (ΙΑCCP), της ΕΛΨΕ, του ΙΕΘΣ και της ΕΕΕΣ και ιδρυτικό μέλος και πρώην Πρόεδρος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδος. Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει 39 προφορικές ανακοινώσεις σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια, 5 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, 3 κεφάλαια σε συλλογικούς τόμους καθώς και ένα κεφάλαιο σε πανεπιστημιακές σημειώσεις.
Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: gmargirop@gmail.com

H Μυρτώ Λεμονούδη σπούδασε Ψυχολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και στη συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη γνωσιακή – συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Επιπλέον, έχει παρακολουθήσει σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας στην Α Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο περιλαμβάνουν φορείς ψυχικής υγείας, όπως το Κέντρο Συμβουλευτικής του δήμου Χαϊδαρίου, τον Συνεταιρισμό Δραστηριοτήτων Ψυχικής Υγείας «ΠΥΞΙΔΑ» της Εταιρείας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής υγείας, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου (Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής), το Ψυχιατρικό Τμήμα Ενηλίκων του νοσοκομείου Γεννηματά, το Ψυχιατρικό Τομέα στο Γενικό Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «η Σωτηρία», ως κοινωνικός επιστήμονας στη ΜΚΟ PRAKSIS, και ως ψυχολόγος στο Σωματείο Φροντίδας Ατόμων με Νευρομυϊκές Παθήσεις “MDA Hellas” και στη Μονάδα Νευρομυϊκών Παθήσεων του Νοσοκομείου Παίδων "Αγία Σοφία". Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στο Κύκλο Ευαισθητοποίησης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Ενηλίκων και στο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών. Είναι μέλος του ΙΕΘΣ και της ΕΓΣΣ και του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδος. Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, μεταφράσεις ξένων επιστημονικών συγγραμμάτων, καθώς και δημοσιεύσεις σε συνέδρια, αλλά και συνεργασίες σε έρευνες. Παράλληλα, εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος και ως εξωτερικός συνεργάτης ψυχολόγος του College for Humanistic Sciences - I.C.P.S. ως εισηγήτρια σε σεμινάρια, στο ΙΕΘΣ ως συντονίστρια ομαδικού προγράμματος και στην ΕΓΣΣ ως εισηγήτρια σε εργαστήρια και σεμινάρια. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: myrto_lem_@hotmail.com