Εργαστήριο "Παιδί, Έφηβος και Σεξουαλικότητα"

Εισηγήτριες:
Ρόζα Λάιους, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ

Διάρκεια: 5 ώρες

Στόχος: Στόχος του Εργαστηρίου είναι η επιμόρφωση των ειδικών ψυχικής υγείας και των εκπαιδευτικών, αναφορικά με την ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων για τη σεξουαλικότητα και ό,τι σχετίζεται με αυτήν, τη σημασία της και τον τρόπο επικοινωνίας. Επιπλέον στόχος είναι η διαχείριση των δυσκολιών, που ανακύπτουν συζητώντας αυτό το θέμα, σε επίπεδο γνωσιακό και συναισθηματικό και συμπεριφορικό.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Οι συμμετεχοντες αναμενεται μετα τη ληξη του Εργαστηρίου να αποκτησουν δεξιοτητες ενημερωσης και αλλαγης στασης γονεων, παιδιων και εφηβων απεναντι στο θεμα της σεξουαλικοτητας.

Συμμετέχουν: Το Εργαστήριο απευθύνεται κατά προτεραιότητα σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, στους αποφοίτους και σπουδαστές της ΕΓΣΣ, σε εκπαιδευτικούς και σε φοιτητές συναφών επαγγελμάτων.

Περιεχόμενο: Το Εργαστήριο αποτελείται από 2 μέρη: 1) θεωρητικό μέρος όπου παρουσιάζονται οι πληροφορίες που χρειάζεται να επικοινωνήσουν οι ειδικοί ψυχικής υγείας και οι εκπαιδευτικοί προς τα παιδιά και τους εφήβους και 2) πρακτικό μέρος όπου θα δίνεται η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους μέσα από role-playing να έρθουν σε επαφή με δύσκολες καταστάσεις και να εξασκηθούν στη διαχείρισή τους.

Μέθοδος: Η παρουσιαση του θεωρητικου μερους θα εχει τη μορφη διαλεξης, υπο του μορφη power point, και συζητησης με τους συμμετεχοντες, ενω το πρακτικο μερος θα περιλαμβανει παιχνιδια ρολων.

Κόστος συμμετοχής: 25 ευρώ. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πληροφορίες - Δηλώσεις συμμετοχής (μέχρι την Τετάρτη 7 Μαρτίου):
210 3840803 (Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00 - 21.00) και info@cbt.edu.gr

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Η Ρόζα Λάιους είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ του ΕΚΠΑ. Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και στη Θεραπεία Σχημάτων στην Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημα΄των. Αποτελεί τακτικό μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία αγχωδών, συναισθηματικών διαταραχών και διαταραχών προσωπικότητας ενηλίκων, ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων με αγχώδεις, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογής καθώς και συμβουλευτική γονέων. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει επίσης ομαδικές παρεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους με ψυχοεκπαιδευτικό και προληπτικό περιεχόμενο αναφορικά με την ψυχική ανθεκτικότητα, τη διαχείριση του άγχους και της επιθετικότητας, τις διαφυλικές σχέσεις, τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπρόσθετα έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια σε Σχολές Γονέων, ως ερευνήτρια σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως μεταφράστρια επιστημονικών συγγραμμάτων.
Στα πλαίσια του κλινικού της έργου έχει συνεργαστεί με την Παιδοψυχιατρική Μονάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, με το Εργαστήρι Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Δημοτικά Σχολεία Πειραιά και Αθήνας ως αναπληρώτρια Ψυχολόγος, με το Ψυχιατρικό Τμήμα του Ειδικού Αντικακρινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά”, με ιδιωτικά κέντρα θεραπείας παιδιού και οικογένειας και με παιδικούς σταθμούς του Πειραιά.
Στην παρούσα φάση ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα.
Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: rozalaious@hotmail.com και η προσωπική της ιστοσελίδα είναι: www.rozalaious.gr .