Εργαστήριο "Δεξιότητες σύναψης συντροφικών σχέσεων: Ομαδικό πρόγραμμα βασισμένο στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό μοντέλο"

Ο Σύνδεσμος Γνωσιακών Συμπεριφορικών Ψυχοθεραπευτών Κύπρου (ΣΓΣΨΚ) σε συνεργασία με το ΙΨΕΠΑ και την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (ΕΓΣΣ) διοργανώνουν εργαστήριο με θέμα "Δεξιότητες σύναψης συντροφικών σχέσεων: Ομαδικό πρόγραμμα βασισμένο στο Γνωσιακό Συμπεριφορικό μοντέλο".

Η αλληλεπίδραση αποτελεί μία αναγκαία και απαραίτητη προϋπόθεση για να αναπτυχθεί μία σχέση. Η σύναψη μίας συντροφικής σχέσης αποτελεί μία δυναμική διαδικασία, που αφορά την ενεργό συμμετοχή και προσπάθεια και των δύο πλευρών. Από τα πλούσια ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τις συντροφικές σχέσεις, και το ρόλο του κοινωνικού φύλου σε αυτές, αλλά και των στερεοτύπων και των πεποιθήσεων αναφορικά με την προσέγγιση ενός συντρόφου, φαίνεται πως υπάρχουν άνθρωποι που παρουσιάζουν ελλείμματα σε δεξιότητες σχετικά με την αναζήτηση συντρόφου και τη διαμόρφωση σχέσεων. Επιπλέον, έχουν δυσλειτουργικές αντιλήψεις που παρεμποδίζουν τη σύναψη ή/και τη διατήρηση μίας συντροφικής σχέσης. Μία ικανοποιητική συντροφική σχέση που διαπνέεται από συντροφικότητα, κατανόηση, σεβασμό και αμοιβαιότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για μία ισορροπημένη προσωπική ζωή και ψυχοκοινωνική ανάπτυξη.

Σκοπός του εργαστηρίου είναι να παρουσιάσει το σύγχρονο θεωρητικό και ερευνητικό υπόβαθρο και τις τεχνικές και δεξιότητες που εφαρμόζονται στους συμμετέχοντες της ομαδικής παρέμβασης, σύμφωνα με το Γνωσιακό – Συμπεριφοριστικό Μοντέλο. Επιδίωξη του εργαστηρίου είναι η προσομοίωση της ομαδικής παρέμβασης που λαμβάνει χώρα στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, απαρτιώνοντας το θεωρητικό-ερευνητικό υπόβαθρο μέσω βιωματικών και διαδραστικών ασκήσεων.

Συντονίστριες
Κουβαράκη Έλλη, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ
Λεµονούδη Μυρτώ, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας, ΕΚΠΑ

Επιστημονικά υπεύθυνος:
Ευσταθίου Γιώργος, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας

Το εργαστήριο θα γίνει εξ αποστάσεως με ζωντανή αναμετάδοση και αλληλεπίδραση με τις συντονίστριες, ειδικά για τους συμμετέχοντες.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και το κόστος συμμετοχής είναι 35 ευρώ. Για τα ενεργά μελή του ΣΓΣΨΚ το κόστος συμμετοχής είναι 25 ευρώ.
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης και υλικό.
Η δήλωση συμμετοχής είναι απαραίτητη έως τις 12/3/2019 στο τηλέφωνο 96 999061.
Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16/3/2019, Ώρα 16.00 – 21.00 στο ΙΨΕΠΑ - Λεωφόρος Αθαλάσσας 117, Γραφείο 301, Στρόβολος, 2013 Λευκωσία. https://www.cacbp.com/