Γνωσιακή συμπεριφοριστική προσέγγιση και σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: παιδί, έφηβος και σεξουαλικότητα

Εισηγήτρια: Λάιους Ρ., Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας

Διάρκεια: 5 ώρες

Στόχος: Η πληροφόρηση για τη σεξουαλικότητα είναι υψίστης σπουδαιότητας για την ανάπτυξη του ανθρώπου καθώς τα πρώτα χρόνια στη ζωή του παιδιού είναι πολύ σημαντικά για τη συναισθηματική και σεξουαλική του εξέλιξη. Στόχος του εργαστηρίου είναι η επιμόρφωση των ειδικών ψυχικής υγείας αναφορικά με την ενημέρωση των παιδιών και των εφήβων για τη σεξουαλικότητα, τη σημασία της και τον τρόπο επικοινωνίας. Επιπλέον στόχος είναι η διαχείριση των δυσκολιών, που ανακύπτουν συζητώντας αυτό το θέμα, σε επίπεδο γνωσιακό και συναισθηματικό και συμπεριφορικά.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες αναμένεται μετέ τη λήξη του σεμιναρίου να αποκτήσουν δεξιότητες ενημέρωσης και αλλαγής στάσης γονέων, παιδιών και εφήβων απέναντι στο θέμα της σεξουαλικότητας.

Συμμετέχουν: Ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, ψυχίατροι με εμπειρία σε παιδιά και /ή εφήβους.

Περιεχόμενο: Αφορά στην ενημέρωση και επικοινωνία ζητημάτων που σχετίζονται με τη σεξουαλικότητα, το σεξ, τη σεξουαλική ταυτότητα, τις σχέσεις, τις ανατομικές διαφορές, τις προφυλάξεις, την εγκυμοσύνη και την προστασία από τη σεξουαλική παρενόχληση. Καθότι η μορφή της επικοινωνίας και οι πεποιθήσεις των σημαντικών άλλων καθ’ όλη τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό και τις πεποιθήσεις των παιδιών απέναντι στη δική τους σεξουαλικότητα και το σεξ, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στις πεποιθήσεις των ενηλίκων αλλά και στη διαχείριση των συναισθημάτων τους. Επιπλέον στόχος είναι η διαχείριση των δυσκολιών, που ανακύπτουν συζητώντας αυτό το θέμα, σε επίπεδο γνωσιακό, συναισθηματικό και συμπεριφορικό.

Μέθοδος: Το εργαστήριο θα αποτελείται από 2 μέρη: 1) θεωρητικό μέρος και 2) πρακτικό μέρος, όπου θα δίνεται η ευκαιρία στους ενδιαφερόμενους μέσα από role-playing να έρθουν σε επαφή με δύσκολες καταστάσεις και να εξασκηθούν στη διαχείρισή τους

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Η Ρόζα Λάιους είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου και κάτοχος του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο ΕΚΠΑ. Έχει ειδικευτεί στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς και στη Θεραπεία Σχημάτων στην Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων. Αποτελεί τακτικό μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδας και της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας της Συμπεριφοράς. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία αγχωδών, συναισθηματικών διαταραχών και διαταραχών προσωπικότητας ενηλίκων, ατομική ψυχοθεραπεία παιδιών και εφήβων με αγχώδεις, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δυσκολίες, δυσκολίες προσαρμογής καθώς και συμβουλευτική γονέων. Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει επίσης ομαδικές παρεμβάσεις σε παιδιά και εφήβους με ψυχοεκπαιδευτικό και προληπτικό περιεχόμενο αναφορικά με την ψυχική ανθεκτικότητα, τη διαχείριση του άγχους και της επιθετικότητας, τις διαφυλικές σχέσεις, τις δεξιότητες επικοινωνίας και τις κοινωνικές δεξιότητες. Επιπρόσθετα έχει εργαστεί ως εκπαιδεύτρια σε Σχολές Γονέων, ως ερευνήτρια σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και ως μεταφράστρια επιστημονικών συγγραμμάτων. Στα πλαίσια του κλινικού της έργου έχει συνεργαστεί με την Παιδοψυχιατρική Μονάδα του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, με το Εργαστήρι Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με Δημοτικά Σχολεία Πειραιά και Αθήνας ως αναπληρώτρια Ψυχολόγος, με το Ψυχιατρικό Τμήμα του Ειδικού Αντικακρινικού Νοσοκομείου Πειραιά “Μεταξά”, με ιδιωτικά κέντρα θεραπείας παιδιού και οικογένειας και με παιδικούς σταθμούς του Πειραιά. Στην παρούσα φάση ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: rozalaious@hotmail.com και η προσωπική της ιστοσελίδα είναι: www.rozalaious.gr .

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα