Γνωσιακή συμπεριφοριστική διαχείριση του πένθους σε παιδιά και εφήβους

Εισηγήτρια: Τασίου Μ., Ψυχολόγος, Βιολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας ΕΚΠΑ

Διάρκεια: 5 ώρες

Ο θάνατος είναι ένα ζήτημα–βίωμα με πανανθρώπινο ενδιαφέρον, ωστόσο αγγίζει με τελείως διαφορετικό τρόπο τους ανθρώπους. Παράλληλα κάποια πράγματα γύρω από αυτό παραμένουν οδυνηρά κοινά και έχουν διαφοροποιήσεις ανά ηλικιακή κατηγορία. Ο θάνατος αγγίζει βαθιά το πιο άγνωστο υπαρξιακό μας κομμάτι, άλλωστε ο άνθρωπος είναι το μόνο έμβιο ον που έχει επίγνωση σχεδόν από την αρχή της ύπαρξής του, ότι αυτή η ύπαρξη δεν είναι αιώνια, έχει δηλαδή συνείδηση της θνητότητάς του. Συχνά λοιπόν απαιτείται πολύ δουλειά με τον εαυτό μας και ωρίμανση προσωπική για να καταφέρουμε να τον αντικρύσουμε χωρίς τρόμο.. Ακόμα περισσότερο για να καταφέρουμε να δούμε κατάματα το δικό μας προσωπικό τρόμο απέναντι στο οδυνηρό συμβάν της απώλειας ενός αγαπημένου προσώπου, και να βοηθήσουμε ένα παιδί να τον αντικρύσει, να τον αποδεχθεί ως αμετάκλητο γεγονός για το αγαπημένο αυτό πρόσωπο και να προχωρήσει..

Στόχος: Στόχος του σεμιναρίου είναι καταρχάς οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με βασικά στοιχεία που σχετίζονται με το πένθος (βασικά στάδια, γενικά χαρακτηριστικά του πενθούντος, βασικές διεργασίες του πένθους), με έμφαση όμως στην υποστήριξη στο πένθος από γνωσιακή συμπεριφοριστική σκοπιά και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείρισή τους από τα παιδιά και τους εφήβους.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Οι συμμετέχοντες να μπορέσουν να εξοικειωθούν με τις έννοιες που σχετίζονται με το πένθος και την απώλεια στη θεραπευτική τους εργασία, ιδίως όσον αφορά στην αντιμετώπιση της τραυματικής εμπειρίας στην παιδική εφηβική ηλικία.

Συμμετέχουν: Ψυχολόγοι, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι Παιδοψυχίατροι καθώς και ειδικοί Ψυχικής Υγείας που εργάζονται σε δομές που παρέχουν υποστήριξη ή/και θεραπεία σε παιδιά και εφήβους.

Περιεχόμενο: Αρχικά θα παρουσιαστούν εν συντομία θέματα που σχετίζονται με τη διεργασία του πένθους, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που παρουσιάζονται στην παιδική ηλικία καθώς και πώς απαντάμε σε δύσκολα ερωτήματα, ανάλογα με το τι μπορεί να κατανοήσει το παιδί ανά ηλικιακό στάδιο. Ακολούθως θα αναλυθούν τεχνικές ψυχοεπαίδευσης για το θρήνο των παιδιών και πώς θα μπορούσαμε να παρέμβουμε. (Βιβλία, ζωγραφιές, παιχνίδια ερωτήσεων κ.λπ), σε μικρές βιωματικές ομάδες. Επίσης θα συζητηθεί το θέμα της συμβουλευτικής των γονέων και πώς εκείνοι μπορούν να βοηθήσουν, ενώ και οι ίδιοι πενθούν.

Μέθοδος: Σύντομες εισηγήσεις, παρουσιάσεις περιπτώσεων, παιχνίδι ρόλων, εργασία σε μικρές ομάδες, συζήτηση και μοίρασμα των δικών μας δύσκολων συναισθημάτων.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:

Η Ασπασία Τασίου σπούδασε αρχικά Βιολογία στην Αθήνα, και μετά ψυχολογία στο ΕΚΠΑ και έλαβε το δίπλωμα ειδίκευσης, MSc, στην Κλινική Ψυχολογία, επίσης από το ΕΚΠΑ. Έκανε πρακτική άσκηση στο Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, το Κέντρο Παιδοψυχικής Υγιεινής ΙΚΑ, και το συμβουλευτικό κέντρο φοιτητών του ΕΚΠΑ. Ολοκλήρωσε την ψυχοθεραπευτική της εκπαίδευση στη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία στο ΙΕΘΣ. Έχει εργαστεί επί συναπτά έτη στα ΚΔΑΥ, ΚΕΔΔΥ και ΕΛΕΠΑΠ, καθώς και σε χώρους ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής παιδιών και ενηλίκων (Εξέλιξη, ΔΙΚΕΨΥ, όπου και επιστημονικά υπεύθυνη του χώρου επί αρκετά έτη, και ιδιωτικό επάγγελμα). Επί 14 έτη διδάσκει σε σεμινάρια ειδικών ψυχικής υγείας και ειδικής αγωγής με ποικίλη θεματολογία (συμβουλευτική γονέων, συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, θεωρία προσκόλλησης του Bowlby και σύνδεσή της με άλλα μοντέλα, άγχος και τεχνικές CBT, απώλειες και πένθος στην ενήλικη ζωή και την παιδική ηλικία, χρόνια ασθένεια, κ.λπ).
Στο παρελθόν έχει συμμετάσχει ως εισηγήτρια σε θεματικές ενότητες του κυρίως εκπαιδευτικού προγράμματος του ινστιτούτου σε θέματα παιδιών –εφήβων (ανάλυση περίπτωσης – γνωσιακές –συμπεριφοριστικές τεχνικές, εφαρμοσμένα θεραπευτικά μοντέλα) κ.λπ και έχει διδάξει σε σεμινάριο για τις μαθησιακές δυσκολίες που είχε διοργανώσει το ινστιτούτο. Έχει παρακολουθήσει στη Μέριμνα σεμινάριο για την ψυχολογική υποστήριξη παιδιού και οικογένειας για την αντιμετώπιση απώλειας οικείου προσώπου. Περαιτέρω ενδιαφέρον για τη θεωρία του Συμπονετικού Νου, τη Θεραπεία Σχημάτων και τη Διαλεκτική Συμπεριφορική Θεραπεία.

Συμμετέχει στη γραμμή υποστήριξης του Αιγινητείου νοσοκομείου (10306) για υποστήριξη εν μέσω της πανδημίας του covid 19. Συμμετέχει στην ομάδα ειδικών για το θεραπευτικό παραμύθι της κ. Καλατζή Αζίζι ‘το Μικρό εγώ είμαι εγώ’.

Παρακολουθεί παιδιά και εφήβους σε ατομική ψυχοθεραπεία, καθώς επίσης και συμβουλευτική οικογένειας και ζευγαριών. Επί συναπτά έτη εμπειρία στη συμβουλευτική και υποστήριξη γονέων τόσο νευροτυπικών παιδιών όσο και παιδιών στο φάσμα. Επίσης παρακολουθεί ενήλικες με θέματα άγχους και κατάθλιψης, καθώς και υποστήριξη σε ασθένεια, απώλεια και πένθος.
Ηλεκτρονική διεύθυνση:marcia.tasiou@gmail.com

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα