Εθισμός στις Οθόνες
Εισηγήτρια: Κάκαβου Βασιλική, Ψυχολόγος, Msc Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων - Εξαρτησιολογία
Διάρκεια: 5 ώρες
Στόχος: Στόχος του συγκεκριμένου εργαστηρίου αποτελεί η κατανόηση από μέρους των συμμετεχόντων των βασικών διαστάσεων του εθισμού στις οθόνες και πιο συγκεκριμένα της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, ένα σύγχρονο φαινόμενο που αναδεικνύεται ολοένα και περισσότερο σε μείζον κοινωνικό πρόβλημα. Επιπλέον, στόχο αποτελεί η εξοικείωση των συμμετεχόντων με την εφαρμογή του ΓΣΘ μοντέλου στην αντιμετώπιση του εν λόγω συμπεριφορικού εθισμού μέσα από την εφαρμογή συγκεκριμένων τεχνικών.
Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες αναμένεται να έχουν κατακτήσει ικανοποιητικά το θεωρητικό υπόβαθρο της διαταραχής, να μπορούν να αναγνωρίσουν πότε μια συμπεριφορά χρήσης Διαδικτύου είναι προβληματική και να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις αυτές είτε στα πλαίσια συμβουλευτικής σε έφηβους χρήστες είτε και στις οικογένειές τους. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να σχεδιάσουν μια θεραπευτική παρέμβαση στα πλαίσια της οποίας θα έχουν την άνεση να εφαρμόσουν συγκεκριμένες γσθ τεχνικές.
Συμμετέχουν: Ψυχολόγοι, παιδοψυχίατροι, ειδικοί ψυχικής υγείας που παρέχουν υποστήριξη ή/και θεραπεία σε παιδιά και εφήβους καθώς και συμβουλευτική σε γονείς, φοιτητές μεταπτυχιακών προγραμμάτων ψυχικής υγείας, εκπαιδευτικοί.
Περιεχόμενο: Αρχικά θα γίνει μια θεωρητική παρουσίαση της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (κλινική εικόνα, κριτήρια, είδη με έμφαση στην Διαταραχή Ηλεκτρονικού Παιχνιδιού, αιτιοπαθογένεια, θεραπευτικές προσεγγίσεις με έμφαση στο ΓΣΘ μοντέλο και παρουσίαση συγκεκριμένων τεχνικών ) και στην συνέχεια θα ακολουθήσει το πρακτικό μέρος, όπου οι συμμετέχοντες θα εργαστούν ομαδικά σε περιπτώσεις που θα τους δοθούν με στόχο τον σχεδιασμό ενός θεραπευτικού πλάνου.
Μέθοδος: Θεωρητικές εισηγήσεις με χρήση powerpoint, ανάθεση περιστατικών, εργασία σε μικρές ομάδες.
Σύντομο βιογραφικό σημείωμα:
Η Βασιλική Κάκαβου σπούδασε Ψυχολογία στο Πρόγραμμα Ψυχολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε την εκπαίδευσή της στην εφαρμογή προγραμμάτων αξιολόγησης και παρέμβασης σε παιδιά και εφήβους με Μαθησιακές Δυσκολίες και Δυσλεξία. Στη συνέχεια εκπαιδεύτηκε στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς σε ενήλικες, παιδιά και εφήβους όπως και στην Θεραπεία Σχημάτων (Ελληνική Εταιρεία Θεραπείας Σχημάτων). Έχει εκπαιδευτεί στον συντονισμό σχολών γονέων στον Πανελλήνιο σύνδεσμο Σχολών Γονέων της Μαρίας Χουρδάκη. Η μεταπτυχιακή της εκπαίδευση αφορά στην Αντιμετώπιση Εξαρτήσεων - Εξαρτησιολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Έχει εργαστεί σε διάφορα παιδοψυχιατρικά κέντρα και παιδικούς σταθμούς με έργο τη συμβουλευτική γονέων, την ψυχοσυναισθηματική αξιολόγηση παιδιών και τον συντονισμό ψυχοεκπαιδευτικών ομάδων γονέων. Επιπλέον έχει εργαστεί ως υπεύθυνη σε ευρωπαϊκά προγράμματα υποστήριξης ευάλωτων οικογενειών με παιδιά αλλά και ενηλίκων σε φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης. Έχει συμμετάσχει σε έρευνες με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε πανελλήνια συνέδρια.
Η κλινική της εμπειρία περιλαμβάνει αντιμετώπιση περιπτώσεων ενηλίκων με αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές όπως, επίσης και διαταραχές προσωπικότητας . Επιπλέον, αντιμετώπιση συναισθηματικών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς σε παιδιά και εφήβους, συμβουλευτική γονέων και συντονισμό ομάδων γονέων. Πλέον, ασκεί ιδιωτικά το επάγγελμα παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Επίσης, αποτελεί εξωτερικό συνεργάτη της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών ως εισηγήτρια σε σεμινάρια.
Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι v.kakavou@gmail.com