Αγχώδεις διαταραχές σε παιδιά και εφήβους

Εισηγήτριες:
Σοφιανοπούλου Αναστασία,Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας
Σοφιανοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή Υγείας

Διάρκεια: 10 ώρες

Στόχος: Στόχος των δύο σεμιναρίων είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με την γνωσιακή συμπεριφοριστική θεωρία για τις αγχώδεις διαταραχές (ενδεικτικά: άγχος αποχωρισμού, σχολική φοβία, κοινωνική φοβία, ειδικές φοβίες, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, μετατραυματική διαταραχή άγχους, άγχος υγείας, επιλεκτική βωβότητα), και τις παρεμβάσεις και τεχνικές που χρησιμοποιούνται για τη διαχείρισή τους από τα παιδιά και τους εφήβους.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Με την ολοκλήρωση των δύο εργαστηρίων, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις αγχώδεις διαταραχές, να κάνουν διατύπωση περίπτωσης και να συστήνουν ένα θεραπευτικό πλάνο για τη διαχείρισή τους. Θα έχουν επίσης εξοικειωθεί με τις βασικές τεχνικές της ΓΣΘ για την παρέμβαση σε παιδιά και εφήβους με διαφορετικές αγχώδεις διαταραχές.

Συμμετέχουν: Ψυχολόγοι, ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι Παιδοψυχίατροι καθώς και ειδικοί Ψυχικής Υγείας που εργάζονται σε δομές που παρέχουν υποστήριξη ή/και θεραπεία σε παιδιά και εφήβους.

Περιεχόμενο: Αρχικά θα παρουσιαστεί η κλινική εικόνα των διαφορετικών διαταραχών με έμφαση σε διαταραχές όπως κοινωνική φοβία, γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, σχολική άρνηση κ.α., τα αίτια και η αναπτυξιακή πορεία τους. Στη συνέχεια θα συζητηθούν οι βασικές ΓΣ τεχνικές. Θα ακολουθήσει το πρακτικό μέρος των σεμιναρίων, το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση περιπτώσεων (case studies) και βιωματικές ασκήσεις, όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν πάνω σε περιπτώσεις παιδιών και να σχεδιάσουν το θεραπευτικό πλάνο.

Μέθοδος: σύντομες εισηγήσεις, παρουσιάσεις περιπτώσεων, παιχνίδι ρόλων, εργασία σε μικρές ομάδες.

Σημείωση: Τα δύο εργαστήρια αποτελούν μία ενότητα και η παρακολούθηση του πρώτου εργαστηρίου είναι προαπαιτούμενη για την παρακολούθηση του δεύτερου.

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα:

H Σοφιανοπούλου Αναστασία είναι απόφοιτος του Προγράμματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του ιδίου Τμήματος. Από τον Ιούλιο 2012 είναι Διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκπαιδεύτηκε στο Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς στη γνωσιακή συμπεριφοριστική ψυχοθεραπεία. Μετεκπαιδεύτηκε επί έξι μήνες στο «Κέντρο Εκπαίδευσης και Έρευνας» ("Lehr- und Forschungspraxis") του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Έχει διδάξει σε φροντιστηριακά μαθήματα και σεμινάρια του Προγράμματος Ψυχολογίας, και έχει συμμετάσχει με προφορικές και αναρτημένες ανακοινώσεις σε πανελλήνια και πανευρωπαϊκά Συνέδρια. Έχει συνεργαστεί στην προσαρμογή στα ελληνικά διάφορων θεραπευτικών εγχειριδίων στο χώρο της γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας, καθώς και στη συγγραφή άρθρων και επιστημονικών κεφαλαίων σε ελληνικά και ξενόγλωσσα βιβλία. Συνεργάζεται με την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών και το Ινστιτούτο Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς σε εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα και είναι μέλος της επιστημονικής ομάδας του Τμήματος Θεραπειών Παιδιών και Εφήβων (ΤμηΘεΠΕ). Διδάσκει σε προπτυχιακά μαθήματα του Προγράμματος Ψυχολογίας και σε Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Παράλληλα εργάζεται ιδιωτικά. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: anastasia@sofianopoulou.com

Η Σοφιανοπούλου Κατερίνα είναι Ψυχολόγος, με άδεια άσκησης επαγγέλματος (2062/2011). Έχει λάβει το μεταπτυχιακό της τίτλο από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή –Συμπεριφοριστική (ΓΣ) Θεραπεία παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα, ανακοινώσεις σε πανελλήνια και ευρωπαϊκά συνέδρια και συγγραφή άρθρων με θέματα που αφορούν τη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Θεραπεία παιδιών και τα θεραπευτικά ηλεκτρονικά παιχνίδια. Έχει συνεργασθεί με φορείς όπως η Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων Αγ. Σοφία και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου. Από το 2013 εργάζεται ως Ψυχολόγος στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη στην υλοποίηση Προγραμμάτων Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με ιδιωτικά κέντρα και επαγγελματίες προσφέροντας Γ-Σ Θεραπεία σε παιδιά και εφήβους, αξιολόγηση και αποκατάσταση Ειδικών Μαθησιακών Δυσκολιών και συμβουλευτική γονέων καθώς και Γνωσιακό-Συμπεριφοριστικό Δράμα (CBD) για παιδιά με αυτισμό. Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: katerina@sofianopoulou.com

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα