Σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στη “Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια” (Compassion Focused Therapy-CFT)

Σεμινάριο βασικής εκπαίδευσης στη “Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια” (Compassion Focused Therapy-CFT)

Εισηγήτρια: Δρ. Αλεξάνδρα Χρυσάγη

Η Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ) είναι μία ερευνητικά τεκμηριωμένη θεραπευτική προσέγγιση που στοχεύει στην ανάπτυξη συμπονετικής συμπεριφοράς προς τον εαυτό και τους άλλους. Η ΘΕΣ αποτελεί μια από τις πιο δημοφιλείς προσεγγίσεις των θεραπειών ‘τρίτης γενιάς’ (third wave), αναπτύχθηκε από τον καθηγητή Paul Gilbert αρχικά για να βοηθήσει θεραπευόμενους που βιώνουν έντονα συναισθήματα ντροπής και αυτοκριτικής. Η έρευνα έχει τονίσει ότι η ντροπή και η αυτοκριτική είναι μία υπερ-διαγνωστική (transdiagnostic) συναισθηματική κατάσταση, δηλαδή μπορεί να παρατηρηθεί σε έναν ευρύ πληθυσμό ανεξαρτήτως της διάγνωσης τους. Παρ' όλα αυτά έχει παρατηρηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε άτομα με κατάθλιψη, διαταραχές άγχους, διατροφικές διαταραχές, διαταραχές προσωπικότητας και μετα-τραυματική διαταραχή όπου η ΘΕΣ έχει αποδειχθεί ιδιαιτέρως χρήσιμη. Η ΘΕΣ παντρεύει την εξελικτική, αναπτυξιακή και κοινωνική ψυχολογία, την νευροεπιστήμη, τη θεωρία προσκόλλησης μαζί με κάποιες παρεμβάσεις της Γνωσιακής- Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ) και της Διαλεκτικής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΔΣΘ), επιστρατεύοντας μια σειρά γνωσιακών και συμπεριφορικών παρεμβάσεων.

Ο σκοπός της ΘΕΣ είναι η κατανόηση δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο ανθρώπινος νους ως αποτέλεσμα της εξελικτικής πορείας του με πλήρη εστίαση στο παρόν δρώντας με συμπονετικό τρόπο.

Η ΘΕΣ δρα συμπληρωματικά στην κλασική Γνωσιακή Συμπεριφορική θεραπεία όπου ο θεραπευόμενος κατανοεί τη σκέψη του και τον τρόπο που αυτή επηρεάζει τη συμπεριφορά του, προσθέτοντας τα απαραίτητα εργαλεία που θα τον βοηθήσουν να καταπραΰνει τις σκέψεις αυτές και να συσχετιστεί μαζί τους συμπονετικά.

Περιεχόμενο:

1ο Σαββατοκύριακο, 23-24 Νοεμβρίου 2019, 10.00 - 17.30, foundation

 • Φιλοσοφική βάση: Παλιός και Νέος Νους
 • Τα τρία συστήματα ρύθμισης του συναισθήματος: i) συστήμα απειλής και προστασίας (Threat and protection systems), ii) σύστημα κινητοποίησης για αναζήτηση πόρων και διέγερσης (drive, resource-seeking & excitement systems) iii) συστήμα ικανοποίησης, καταπράυνσης και ασφάλειας (contentment, soothing, and safeness systems)
 • Τι είναι η εσωτερική και εξωτερική ντροπή και πώς διαχωρίζεται από την ενοχή
 • Τι ειναι η συμπόνια και πώς εξασκείται
 • Ειδικές μορφές ενσυνειδητότητας εστιασμένες στη συμπόνια
 • Πρακτική εξάσκηση

2ο Σαββατοκύριακο 11-11 Ιανουαρίου 2020, 10.00 - 17.30, advanced I
Εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της συμπόνιας προς τον εαυτό και τους άλλους

 • Εμβάθυνση στις έννοιες του συμπονετικού εαυτού και συμπονετικής εικόνας μέσω νοερών εικόνων
 • Παρουσίαση θεραπευτικού υλικού – video.
 • Δουλεύοντας τη συμπόνια στα πλαίσια της θεραπευτική σχέσης
 • Θεραπευτικός σχεδιασμός, χρησιμοποιώντας τις αρχές της λειτουργικής ανάλυσης για την αυτοκριτική και την ντροπή
 • Πρακτική εξάσκηση (role-playing)

3ο Σαββατοκύριακο, 14-15 Μαρτίου 2020, 10.00 - 17.30, advanced II
Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν την εμπειρία τους εφαρμόζοντας ΘΕΣ θεραπευτικές παρεμβάσεις

 • Roleplay: Παρουσίαση θεραπευτικών παρεμβάσεων και ανατροφοδότηση απο την εισηγήτρια.
 • Η παρέμβαση της άδειας καρέκλας, δουλεύοντας με τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού (π.χ. επικριτικός, συμπονετικός κλπ)
 • Πώς ξεπερνώ εμπόδια που προκύπτουν κατα την εξασκηση της συμπόνοιας
 • Real-playing: Συμμετέχοντες θα κληθούν να παρουσιάσουν καταστάσεις που τους προκαλούν ντροπή και αρνητική κριτική απέναντι στον εαυτό τους και τους άλλους. Η εισηγήτρια του σεμιναρίου θα τους βοηθήσει να χρησιμοποιήσουν παρεμβάσεις ΘΕΣ
 • Δουλεύοντας με μετα-τραυματική διαταραχή. Παρουσίαση του θεραπευτικού προγράμματος 12 εβδομαδων, Compassionate-Resilience group της πρότυπης κλινικής του τραυματικού στρες, Berkshire NHS Trust (Dr Deborah Lee).

Σκοπός:
Στο τέλος του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα μπορούν:

 • Να εξηγήσουν πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εξελικτικές έννοιες με σκοπό να κατανοήσουν τις ψυχοπαθολογικές και ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες
 • Να εξηγήσουν την πολυπλοκότητα των διαφορετικών συστημάτων ρύθμισης των συναισθημάτων
 • Να κατανοήσουν τις διαφορετικές μορφές και λειτουργίες της αυτοκριτικής
 • Να διακρίνουν τις δύο διαφορετικές εκφάνσεις της συμπόνιας: δέσμευση και καταπράυνση
 • Να μάθουν να χρησιμοποιούν βασικές δεξιότητες και προσεγγίσεις που χρησιμοποιούνται στη ΘΕΣ μέσω της χρήση βιωματικών τεχνικών, τόσο στο θεραπευτικό πλαίσιο, όσο και στην καθημερινότητα τους.

Μέθοδος:
Συνοπτική αναφορά στο θεωρητικό πλαίσιο, πρακτική εξάσκηση, προβολή θεραπευτικού υλικού, ασκήσεις σε μικρές ομάδες (role-playing/ real-playing), εφαρμογή θεραπευτικών παρεμβάσεων και παρουσίαση.

Διάρκεια – Διεξαγωγή:
Το εργαστήριο θα διεξαχθεί στην Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών (Γλάδστωνος 10, πλατεία Κάνιγγος, Αθήνα). Με τη λήξη του σεμιναρίου, θα υπάρξει η δυνατότητα εποπτείας ή/και βιωματικών ομάδων επαγγελματικής ανάπτυξης ανάλογα με τις ανάγκες των συμμετεχόντων.

Πιστοποίηση:
Δεν υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια. Το Compassion Mind Foundation, επίσημος οργανισμός για τη ΘΕΣ, αποφάσισε να μην καθιερώσει κάποια διαδικασία πιστοποίησης μιας και στοχεύει να προωθήσει μια ανοικτή αμοιβαία υποστηρικτική κοινότητα η οποία ο κάθε ειδικός ψυχικής υγείας είναι υπεύθυνος για της διατήρηση και την εξέλιξη των γνώσεων του https://compassionatemind.co.uk/

Το σεμινάριο προσφέρει ολοκληρωμένη βασική εκπαίδευση στη Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια.

Κόστος:
Το κόστος του εργαστηρίου ανέρχεται στα 390 ευρώ για τα 3 Σαββατοκύριακα (καταβολή σε τρεις δόσεις). Θα δοθεί φάκελος άρθρων, σημειώσεις, εκπαιδευτικό υλικό και βεβαίωση παρακολούθησης.

Συμμετέχοντες:
Το Εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευόμενους και πιστοποιημένους Γνωσιακούς- Συμπεριφορικούς θεραπευτές με ενδιαφέρον στις θεραπείες τρίτης γενιάς και στην εφαρμογή τους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στη Γραμματεία μέχρι την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου (στοιχεία επικοινωνίας: τηλ/fax 210 3840803, e-mail: info@cbt.edu.gr).

Σύντομο βιογραφικό:

Η Αλεξάνδρα Χρυσάγη είναι πιστοποιημένη Συμβουλευτική Ψυχολόγος από τον Βρετανικό Σύλλογο Ψυχολόγων (British Psychological Society). Είναι Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Ψυχολογίας και πιστοποιημένη Κλινική Επόπτρια και Εξωτερική Λέκτορας στα UEL, Surrey, Hertfordshire Universities όπου εποπτεύει την κλινική και ερευνητική δουλειά των διδακτορικών φοιτητών των προγραμμάτων της Κλινικής και Συμβουλευτικής ψυχολογίας. Είναι Επίτιμο μέλος του Βρετανικού Ψυχολογικού Συλλόγου (Associate Fellow of the British Psychology Society, Division of Clinical/ Counselling Psychology), πιστοποιημένη θεραπεύτρια στην Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία από τον Βρετανικό Σύλλογο των Συμπεριφορικών και Γνωσιακών Θεραπειών (British Association for Behavioural and Cognitive Psychotherapies), Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου της Θεραπείας Εστιασμένης στη Συμπόνια (Compassion Mind Foundation) και Μέλος του Διεθνούς Συλλόγου της Σχετικής Συμπεριφορικής Επιστήμης (Association for Contextual
Behavioral Science).

Εργάζεται στο NHS απο το 2009 και διευθύνει (Lead Psychologist), την Κλινική περιπλεγμένου τραύματος, κατάθλιψης και τραύματος στο Charing Cross Hospital, στο Λονδίνο σε συνεργασία με το Imperial College. Διαχειρίζεται και εποπτεύει μέρος της διεπιστημονικής ομάδας και παρέχει μια ευρεία γκάμα γνωσιακών θεραπειών: Γνωσιακή-Συμπεριφορική (ΓΣΘ), Θεραπεία Εστιασμένη στη Συμπόνια (ΘΕΣ), Αποδοχή και Δέσμευση (ΘΑΔ), Διαλεκτική Συμπεριφορική (ΔΣΘ) και EMDR.

Ολοκλήρωσε τη βασική της εκπαίδευσή στη ΘΕΣ, στο Berkshire NHS Trust υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Deborah Lee. Από τότε έχει παρακολουθήσει πληθώρα σεμιναρίων από τον επίσημο οργανισμό του καθηγητή Paul Guilbert, The Compassionate mind foundation. Χρησιμοποιεί την ΘΕΣ τόσο ατομικά όσο και σε θεραπευτικές ομάδες. Εποπτεύει την θεραπευτική δουλειά Κλινικών και Συμβουλευτικών ψυχολόγων και έχει δημιουργήσει και διεξάγει σεμινάρια ΘΕΣ για compassionate leadership σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας.