Σχολικός εκφοβισμός: μέθοδοι πρόληψης και παρέμβασης

Εισηγήτριες:
Κοκκότη Κωνσταντίνα, Ψυχολόγος, MSc Κλινικής Ψυχολογίας
Σοφιανοπούλου Κατερίνα, Ψυχολόγος, MSc Προαγωγή Υγείας

Διάρκεια: 5 ώρες

Στόχος: Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν με έννοιες σχετικά με τον σχολικό εκφοβισμό. Επίσης, να εξοικειωθούν με τις μεθόδους πρόληψης και τις παρεμβάσεις που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση του σχολικού εκφοβισμού.

Επιδιωκόμενο αποτέλεσμα: Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τη σημασία της πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού και θα έχουν εξοικειωθεί με τις βασικές μεθόδους πρόληψης. Θα έχουν, επίσης, εξοικειωθεί με παρεμβάσεις στο σχολείο, την κοινότητα και την οικογένεια.

Συμμετέχουν: Ειδικοί του χώρου της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων.

Περιεχόμενο: Αρχικά θα συζητηθεί ο ορισμός και οι μορφές του σχολικού εκφοβισμού, τα χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων (θύτης, θύμα, εμπλεκόμενοι) και οι αιτιολογικοί παράγοντες που συντελούν στην εκδήλωση του φαινομένου. Στη συνέχεια, θα συζητηθούν οι βασικές μέθοδοι πρόληψης σε οικογενειακό, σχολικό και κοινοτικό επίπεδο, καθώς και οι παρεμβάσεις που μπορούν να εφαρμοστούν στα αντίστοιχα πλαίσια. Θα ακολουθήσει το πρακτικό μέρος του εργαστηρίου, το οποίο περιλαμβάνει παρουσίαση ενός προγράμματος πρόληψης του σχολικού εκφοβισμού μέσω της υποστήριξης ομηλίκων και βιωματικές ασκήσεις.

Μέθοδος: σύντομες εισηγήσεις, παιχνίδι ρόλων, εργασία σε μικρές ομάδες.

Σύντομα βιογραφικά σημειώματα:

H Κωνσταντίνα Κοκκότη είναι απόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην συνέχεια ειδικεύτηκε στην Κλινική Ψυχολογία σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εκπαιδευτεί στη Γνωσιακή-Συμπεριφοριστική Προσέγγιση λαμβάνοντας υποτροφία.
Η κλινική της πρακτική περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα ατομικής ψυχοθεραπείας και συμβουλευτικής. Τα πλαίσια στα οποία έχει πραγματοποιήσει κλινικό έργο περιλαμβάνουν φορείς ψυχικής υγείας, όπως το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου, η Διαγνωστική και Θεραπευτική Μονάδα για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης», το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης του Παιδιού και το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επιπλέον, έχει πραγματοποιήσει εισηγήσεις στον Κύκλο Ευαισθητοποίησης στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων της Εταιρείας Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών, στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Αθηνών και σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συγγραφή κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία και δημοσιεύσεις σε συνέδρια. Στην παρούσα φάση εργάζεται ιδιωτικά ως ψυχολόγος. Παράλληλα, συνεργάζεται ως εξωτερικός συνεργάτης με την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών ως εισηγήτρια σε εργαστήρια. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κλινικών Ψυχολόγων Ελλάδας και αναπληρωματικό μέλος του Ινστιτούτο Έρευνας & Θεραπείας της Συμπεριφοράς (ΙΕΘΣ).Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: konstantina_kokkoti@hotmail.com

Η Κατερίνα Σοφιανοπούλου είναι Ψυχολόγος (MSc) με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος (αριθμ αδείας: 2062/18-03-2011). Κάτοχος Πτυχίου Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στην Προαγωγή Υγείας και Διαχείριση του Στρες της Iατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι πιστοποιημένη θεραπεύτρια Γνωσιακής-Συμπεριφοριστικής Προσέγγισης από την Ελληνική Εταιρεία Έρευνας της Συμπεριφοράς και τη European Association for Behavioral and Cognitive Therapies και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια του Προγράμματος Early Bird Plus για οικογένειες παιδιών με αυτισμό από την National Autistic Society. Έχει εκπαιδευτεί στη θεραπεία τραύματος EMDR και στην Trauma-Focused CBT για ενήλικες και παιδιά.
Η επιστημονική της δραστηριότητα περιλαμβάνει συγγραφή άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και κεφαλαίων σε επιστημονικά βιβλία, παρουσιάσεις (με τη μορφή προφορικών ανακοινώσεων και αναρτημένων-poster) σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συνεργάζεται με το Τμήμα Παιδιών και Εφήβων του Ινστιτούτου Έρευνας και θεραπείας της Συμπεριφοράς και την Εταιρεία Γνωσιακών Συμπεριφοριστικών Σπουδών ως εισηγήτρια σε εργαστήρια εκπαίδευσης στην ΓΣΘ παιδιών και εφήβων. Παράλληλα, είναι εξωτερικός συνεργάτης του Τομέα Ψυχικής Υγείας του Ιδρύματος Λασκαρίδη. Συμμετέχει στην υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ως συντονίστρια σε ομάδες εκπαιδευτικών σε σχολεία και ως εισηγήτρια σε σεμινάρια εκπαίδευσης επαγγελματιών ψυχικής υγείας και εκπαιδευτικών που αφορούν τον αυτισμό. Συνεργάζεται με ιδιωτικά σχολεία σε προγράμματα προαγωγής ψυχικής υγείας και ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε ημερίδες και σεμινάρια. Έχει συνεργαστεί με την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Περιστερίου και έχει διδάξει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Από το 2015 εργάζεται ιδιωτικά με παιδιά, εφήβους και ενηλίκους.
Η ηλεκτρονική της διεύθυνση είναι: katerina@sofianopoulou.com

Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα